Dec 13, 2011

Poučna priča o stidu

Poučna priča o stidu

Poslušaj ovu lijepu poučnu priču. Seid b. El-Musejjeb imao je kćerku koju je halifa Abdul-Melik b. Mervan zaprosio za svoga sina El-Velida, ali je Seid nije udao za njega bojeći se za nju iskušenja u vidu kraljevskog života. Budući Seidov zet Ebu Veda`a prenosi priču svoje ženidbe na ovaj način: “Bio sam od onih koji su prisustovali kružiocima Seida b. El-Musejjeba gurajući se sa ostalima da što više od njega naučim. Jednom sam prilikom izostao nekoliko dana, pa me upitao kada sam mu došao:

“Gdje si bio?” – “Umrla mi je žena pa sam se oko toga zabavio.” – odgovorio sam. Rekao je: “Zašto nas nisi obavjestio da i mi dođemo na njenu dženazu?”, te me upita: “Jesi li se oženio?”, odgovorio sam: “Allah ti se smilovao, a tko će me oženiti kada nemam osim dva – tri dirhema?” Konstatovo je: “Ja ću te oženiti.”, upitao sam: “Zar ćeš tako postupiti?” On reče: “Svakako.” Potom se zahvalio Allahu, donio salavat i selam na Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i oženio me sa dva ili tri dirhema. Ustao sam ne znajući šta da radim od radosti. Zaputio sam se kući razmišljajući od koga da uzajmim novac.

Klanjao sam akšam i vratio se svojoj kući. Postio sam. Sjeo sam da se iftarim sa hljebom i uljem. Začuo sam da neko kuca na vrata, ustao sam i upitao: “Ko je?” – “Seid!” Čuo sam glas sa druge strane vrata. Tako mi Allaha, kroz misli su mi prošli svi koje sam poznavao sa tim imenom, osim Seida b. El-Musejjeba, jer se on već četrdeset godina nije viđao osim na putu od kuće do džamije i nazad! Kada sam otvorio vrata iznenadio sam se, pred sobom sam ugledao imama Seida b. El-Musejjeba.

Pomislio sam da se predomislio po pitanju svoje kćerke, rekao sam mu: “Ebu Muhamede, zašto nisi nekoga poslao po mene da ja dođem ako sam ti trebao? „Ne“ – odgovorio je – preče je bilo da ja danas dođem tebi, bio si neoženjen, pa si se oženio, zato mi nije bilo drago da zanoćiš sam, a ovo je tvoja žena. Stajala je iza njega, zatim ju je uzeo za ruku i ugurao kroz vrata te ih zatvorio. Žena je pala od stida…. Potom sam proveo sa njom tri dana, bila je od najučenijih osoba o Allahovoj knjizi, najboljih poznavaoca Sunneta Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, i najbolje je poznavala muževo pravo! (Knjiga Iz života Tabi`ina)

Dec 12, 2011

Imam Šafija i starac

Imam Šafija i starac

Rebi’ ibn Sulejman, prijatelj imama Šafije, pripovjeda:
Jednog dana smo bili sa Šafijom kada nam dođe neki starac. Na sebi je imao odjeću od vune a u ruci mu je bio štap. Šafija ustade, popravi svoju odjeću i pozdravi ga. On sjede i Šafija poče gledati u njega sa divljenjem. Starac reče:
Starac: Mogu li pitati?
Šafija: Pitaj.
Starac: Šta je hudždže (dokaz) u Allahovoj vjeri?
Šafija: Allahova Knjiga.
Starac: Šta još?
Šafija: Sunnet Allahova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Starac: Šta još?
Šafija: Konsenzus (idžma) ummeta.
Starac: Šta ti je dokaz za konsenzus ummeta?
Šafija se zamisli za trenutak kada starac reče:
Starac: Ostaviću te tri dana. Ako dođeš sa dokazom iz Allahove knjige, onda je dobro, a ako ne, pokaj se Allahu Uzvišenom.
Lice imama Šafije promjeni boju, ustade i ode. Nije izlazio sve do trećeg dana, kada se pojavi između podneva i ikindije. Njegovo lice, ruke i noge su bile otečene i bio je bolestan. Sjede, ali ne prođe mnogo vremena kada opet dođe onaj starac. Pozdravi ga, sjede i reče:
Starac: Imaš li ono što sam tražio?
Šafija: Da.
أعوذ بالله من الشيطان الرجيم
Utječem se Allahu od prokletog šejtana.
Uzvišeni Allah kaže:
وَمَنْ يُشَاقِقِ الرَّسُولَ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُ الْهُدَىٰ وَيَتَّبِعْ غَيْرَ سَبِيلِ الْمُؤْمِنِينَ نُوَلِّهِ مَا تَوَلَّىٰ وَنُصْلِهِ جَهَنَّمَ ۖ وَسَاءَتْ مَصِيرًا
Onoga ko se suprotstavi Poslaniku, a poznat mu je Pravi put, i koji pođe putem koji nije put vjernīkā, pustićemo da čini šta hoće, i bacićemo ga u Džehennem – a užasno je on boravište! (An-Nisa’, 115)
…A On (Allah azze we džell) ga neće baciti u džehennem zbog suprotstavljanja vjernicima u nečemu a da to nije nešto što je obavezno”.
Starac: Istinu si rekao.
Zatim ustade i ode.
Šafija potom reče onima koji su bili okupljeni oko njega: “U tri dana sam triput proučio Kur’an, sve dok nisam došao na ovaj ajet“.
(Sijar E’lam al-Nubala)
Dešava se da Kur’an ponekad otkriva svoje dragulje i odgovore u različitim vremenima i situacijama. Čak i ako smo neki ajet pročitali mnogo puta prije, odjednom ćemo ga drugačije shvatiti u nekom drugom vremenu.
Kao što kažu, ‘لا تنقضي عجائبه ‘ – njegova čuda nikad ne prestaju.
Molim Allaha da nam podari ispravno razumjevanje Njegove Knjige.

Savjet Omera ibn Hattaba, radijallahu anhu

Savjet Omera ibn Hattaba, radijallahu anhu

Prenosi Se’id ibn al-Musejjib od al-Hattaba da je rekao:

Nema ničeg umjesnijeg od toga, da kada neko biva nepokoran Allahu u ophođenju s tobom, ti ne učiniš ništa, osim da budeš pokoran Allahu u ophođenju s njim. Sve stvari koje dođu do tebe od tvoga brata protumači na najljepši način, sve dok do tebe ne dođe nešto jasno koje ga nadvlada. Ne misli loše o izjavi koja dođe od drugog muslimana sve dok joj možeš naći lijepo tumačenje. Ko god sebe izloži sumnji, neka ne krivi one koji o njemu misle loše, a ko god krije svoje tajne, snaga izbora će biti u njegovim rukama.

Čvrsto se drži iskrenih prijatelja, budi blizak s njima, jer su oni slast u blagostanju a pomoć u teškim vremenima. Drži se istine čak i ako te ona ubije, i ne upuštaj se u stvari koje te se ne tiču! Ne pitaj o stvarima koje se nisu desile, jer je uistinu ono što se već dešava dovoljno da te preokupira od toga. Ne traži pomoć, niti prepuštaj svoje stvari onome ko ne želi da uspiješ i ne druži se sa griješnikom, da ne bi naučio iz njegovih grijeha i zla. Kloni se svojih neprijatelja i budi oprezan čak i od tvog prijatelja, osim od iskrenog i povjerljivog prijatelja, a niko nije povjerljiv osim onaj koji se boji Allaha.

Budi skroman na mezarima, ponizi se u pokornosti i budi nepokolebljiv prema nepokornosti. Kada se radi o tvojim pitanjima, traži savjet samo od onoga koji se istinski boji Allaha, jer doista  Uzvišeni Allah kaže:

إِنَّمَا يَخْشَى اللَّـهَ مِنْ عِبَادِهِ الْعُلَمَاءُ
“A Allaha se boje od Njegovih robova učeni.” (Sura Fatir 28.)

(Rawdat al-’Uqala’)

www.imamsedin.wordpress.com

Khutbah/ We and Life after Ramadan

via IFTTT