Nov 16, 2015

Tri savjeta poslanika a,s, u jednom hadisu !!!

Hadis Poslanika a,s,


عَنِ الْحَسَنِ ، قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : " حَصِّنُوا أَمْوَالَكُمْ بِالزَّكَاةِ ، وَدَاوُوا مَرْضَاكُمْ بِالصَّدَقَةَ ، وَاسْتَقْبِلُوا أَمْوَاجَ الْبَلاءِ بِالدُّعَاءِ ، وَالتَّضَرُّعِ

Od Hasana El-Basrija se prenosi da je poslanik a,s, rekao: Zaštitite svoj imetak zekatom, lječite svoje bolesne sadakom, i dočekajte valove iskušenja sa dovom. (Imam Ebu Davud od Hasana El-BAsrija, bilježe ga i drugi s različitim riječima istog hadisa). Kao što je Imam El-Bejhakki, Imam Et-Taberani. 
Ovaj hadis nas podstiče na nešto što mi volimo a to je zaštita našeg imetka, a da bi ga zaštitili onda moramo pokazati potpuno pokornost Allah dž,š, a to je da ispoštujemo islamski uvjek kad smo u mogućnosti, a to je da damo zekat na imovimu. Zekat je jedan od šartova islama. Dakle Allahova dž,š, je mudrost da nas kroz šartove islama odgaja kako bi se što bliže približili Allaha dž,š.  (O ovome ćemo nakad kasnije)

No, međutim da se vratimo na hadis i poslanikove poruke i savjete, dakle prvi dio nam govori kako i na koji način da zaštitimo svoj imetak, a to je udjeljivanjem zekata.

Druga poruka nam je da lječimo svoje bolesne sa sadakom, opet jedna vrsta pomoći, zaista je tako kako je poslanik a,s, rekao, lječite svoje bolesne sa sadakom, nažalost, danas mnogi muslimani se lječe na drugačiji način nego kako nam je rečeno, mnogi odlaze gatarima, nadaju se u zapise i humajlije itd. Umjesto što potrošimo na takve stvari bolje bi nam bilo da podjelimo sadaku, kako bi nam Allah ukabulio i eventualno izlječio našeg bolesnog. 

Treća poruka hadisa je da dočekujemo valove iskušenja i belaja sa dovom. Da, sa dovom, ne da dovimo da nam Allah podari iskušenja ili kad nas zadesi kakav belaj da se veselimo, jok, već treba Allah molim da nam ukaže najispravnije kad se suočavamo sa modernim iskušenjima, jer dova otklanja ta i štiti od onih koja još nisu došla. Dova je vjernikovo oružje, dova je ibadet, dova je srž ibadeta kako nam poslanik a,s, kaže u drugim hadisima. 

Zato dragi moji prihvatimo ovaj poslanički savjet kako bi uspjeli na ovom kao i na budućem svijetu. Molim Allaha da na podari znanja koje će nam koristiti i ovdje i tamo, da nas sačuva zla i belaja koja nas vrebaju, da nam spasi našu omladinu i da nas sviju uputi na pravi put. Amin ja Rabbel Alemin!!!


Nov 4, 2015

HOĆEMO LI SE, KONAČNO, ZASTIDJETI?!

HOĆEMO LI SE, KONAČNO, ZASTIDJETI?!

Ebu Hanife, je pored velikog broja učitelja u raznim islamskim centrima, koristio odlaske na hadž kao metodu susreta sa svojim učiteljima, kako bi se što više družio s njima, učio od njih i razmjenjivao mišljenja. 

Zna se, kako navode brojni autori, da je Ebu Hanife 55 puta obavio hadž. Nije, onda, ni čudo što je sreo toliki broj učitelja i od njih crpio znanje. Neki navode da je broj njegovih učitelja dosegao 4.000!!! 

Koliko mi imamo danas povjerljivih učitelja?!

Najviše koristimo sumnjive učitelje i šejhove s googla i facebook-a!

Zato i imamo pomamu "sveznalaca" na društvenim mrežama i ovoliko mržnje i netrpeljivosti prema dokazanim islamskim učenjacima kroz našu historiju!

Ranija ulema je imala one koji su provjeravali njihovo znanje, a "znanje" facebook-"sveznalica" niko ne provjerava niti im pamet provjetrava!!!

Zato imamo danas takve "sveznalice" koji omalovažavaju čak i autoritet i znanje jednog intelektualnog kolosa kao što je bio Ebu Hanife a koji nisu do sada ni poselamili 40 učenjaka, a on učio pred 4.000 najvećih učenjaka toga vremena!

Kada ćemo se već jednom, naše drage "sveznalice", zacvenjeti i zastidjeti pred ovim velikanima?!



Izvor: Dr.Šefik Kurdić
(oficijalna stranica facebook)

Khutbah/ We and Life after Ramadan

via IFTTT