Jan 29, 2016

Muslimanska omladina - Borba za održavanje islamskih ličnosti


Muslimanska omladina - Borba za održavanje islamskih ličnosti

Ne postoji ništa više bolno nego da vidimo naše mlade kako odrastaju usred neislamske atmosfere kao vodeće, u nekim slučajevima, da muslimanska mladež izgubi islamski identitet, njihove vrijednosti, pa čak i njihove Din i vjeru. Kad analiziramo zašto mladi odstupaju od vjere, jednostavana, ali zastrašujuća činjenica je dovela do svjetla – da je uzro uticaj prijatelja koji ih okružuju. Zadatak izborom pravih prijatelja je od suštinske važnosti za očuvanje našeg identiteta. Družiti se sa čestitim muslimana je jedan od preduvjeta za ostanak na putu pravom i zadovoljavanju Allaha dž,š.

Većina nas se trudi da očuvamo naš vjerski identitet unutar naše porodice, mi ponekad i negledamo naše mlade s kim se druže van kuće ili dok su na kompjuteru. Islam nam je dao mapu puta za navigaciju kako bi bili u stanju da uspijemo i na dunjaluku i na ahiretu!

Boravak u korektnoj ili ispravnoj atmosferi: Održavanje korektne atmosfere je od vitalnog značaja za muslimane da bi mogli izbjeći odstupanje od pravog puta. Atmosfra u kojj se nalaze mladi danas je utvari korumpirana, gdje su teme razgovora obično vrte oko suprotnog spola i "pokazivanjea ili hvalisanja" jedni drugima. Ova vrsta atmosfere služi samo da uzruja ljudski nefs i da ih potencijalno odvodi dalje od islama i islamskih vrijednosti!

Prenosi se da je poslanik a,s, rekao: "Primjer dobrog druga i lošeg druga je kao primjer prodavča miska i onoga koji puše u kovački mijeh; prodavač miska ili će ti ga pokloniti, ili ćeš ga od njega kupiti, ili ćeš barem od njega osjetiti lijep miris, a onaj koji puše u kovački mijeh ili će ti spaliti odjeću, ili ćeš od njega osjetiti ružan miris." (El-Buhari) islam priznaje da prijatelji imaju jak utjecaj na ljude i da će njihovo prisustvo utjecati na njihihovu vezu sa Allahom dž,š.  Poslanik a,s, kaže: Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, zato pazite koga uzimate za prijatelja i skim se družite.” (Ebu Davud, Tirmizi)

Svaki musliman bi trebao da izabere sebi prijatelja koji će ga posavjetovati i napomenuti o Allahu dž,š, a ne koji će ga navoditi na put šejtana. Zato je važno za muslimana da izabere dobrog prijatelja.!

Ljubav između dva muslimana koji su prijatelji je takva ljubav da će se povjeriti jedan drugom, pomoći jedan drugom u vremenu kada je potrebno, koji će ojačavati jedan drugog spominjanjem Allaha i koji će raditi i djelovati šire. Imam buhari bilježe da je poslanik a,s, rekao: Ako neko voli brata muslimana u ime Allaha dž,š, neka mu to kaže jer to pomaže i jača ljubav među njima.

Uloga roditelja: Dio ostanka u ispravnoj atmosferi je svakako uloga roditelja u sinovom ili kćerkinom životu. Roditelji su odgovorni za prijatelje svje djece. Najčešća greška roditelja je ograničavanje svoje uloge u porodici na dobavljača fizičkih potreba, što vodi u većini slučajeva u disfunkcionlanu vezu između roditelja i djece!

Karakteristike islamkog prijateljstva: islam je definirao prijateljstvo na način da mnogi od nas na zapadu nisu navikli. Islam zasniva veze i odnose ne na iskorištavanju u ovosvjetskoj sferi i poslovima, već u našoj borbi za uspjeh na Ahiretu, tražeći Allahovo zadovoljstvo, te tako prepoznati značaj takvih odnosa i postaviti smjernice za nas da pratimo kako da ih održavamo:

Voljeti prijatelje radi Allaha dž,š, to znači da ćemo poduzeti određene mjere u pomoći prijatelju i tako dalje održati naš odnos s njima u ime Allaha, iako oni mogu ići protiv naših ličnih interesa. Poslanik a,s, je rekao: Ko god želi da okusi slat imana (halvu vjerovanja) neka voli osobu samo u ime Allaha. [Ahmad]

Velikodušnost i ljubaznost – biti džometan i plemenit, djeliti bogatstvo s drugima se ohrabruje u islamu. Ovo izgrađuje povjerenje i bliskost među ljudima. Imam Buhari prenosi da je Poslanik a, s, rekao: Niko od vas neće biti pravi vjernik sve dok ne bude volio svome bratu ono što voli sam sebi. [Buhari]

Davanje poklona je također preporučeno od strane Poslanika a, s, i on je objasnio da jača odnos među ljudima. Imam el-Buhari prenosi da je Poslanik rekao: Poklonite poklone (hedije) više ćete se voljeti." [Buhari]

Prikrivanje grešaka prijatelja: Važno je da se prikriju mane prijatelja. To ne znači da ćemo ih ignorisati; to znači da mi savjetujemo našu braću i upozoravamo ih na njihove grešake, i pomažemo im kako da prevladaju svoje nedostatke. Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Poslanik rekao: A ko sakrije (sramotu) muslimana, Allah će sakriti (njegovu sramotu) i na dunjaluku i na ahiretu. Allah pomaže Svome robu onoliko koliko on pomaže svome bratu.”[Muslim]


Imamsedin - January 29th 2016 – Rabiul Akhir 19th 1437

Muslimanska ili naša omladina!

Muslimanska omladina

Zahvala Allahu dž,š, Gospodaru svih stvorenja, salavat i selam na Allahovog poslanika Muhammeda a,s, iskrenog i povjerljivog. Gospodaru mi ništa neznamo osim onog čemu Si nas Ti podučio, Ti sve znaš i Ti si mudar. Gospodaru poduči nas onome što je dobro za nas, i okoristi nas onim čime Si nas podučio, povećaj nam znanje! Pokaži nam dobre stvari kao dobre i pomozi nam da ih radimo, pokaži nam zlo lošim i pomozi nam da ih se klonemo. Gospodaru izbavi nas iz tmina i varki na svjetlo i znanje, i izbavi nas iz blata strasti i požuda u džennet i Tvoju blizinu.

Jedan od prioriteta muslimana i njihovih zajednica je svakako edukacija i odgoj muslimanske omladine! Ako želimo da vidimo budućnost muslimanskih zajednica onda pogledaj gdje im je mladež danas, jer sutra su oni majke i očevi, oni će da predvode zajednice, i oni će graditi džamije!.

Allahov poslanik a,s, je ovo uvidio i zato je posvetio punu pažnju prema mladim ashabima. Kad se spomene riječ ''ashabi'' mi odmah pomislimo na starije i da su samo stariji bili ashabi Allahovog poslanika a,s. Malo ko od nas primjećuje da je ustvari bilo mnogo ashaba koji su bili omladina, mlađi kao i stariji, muškarci kao i žene. Svi su oni učili od poslanika a,s i svi su učestvovali u izgradnji mladog muslimanskog društva. On a,s, ih je učio riječima kao i djelima, igrao bih se sa njima, smijao bih se i bio bi zadovoljan da ih podučava.

Abdullah ibn Abbas r,a, je jedan od tih mladića ashaba. On je bio i poslanikov rođak a njegova strina je bila jedna od poslanikovih žena. Bio je uz poslanika a,s, često bi posjećivao strininu kuću, kroz sve to je puno toga naučio vodila se briga o njemu i njegovom ponašanju, takođe i poslanik a,s, bi se brinuo za njega čak je upućivao i dove za njega; Gospodaru poduči ga razumjevanju Kur'ana i poduči ga razumjevanju vjere.

Takođe jedne prilike spominje ibn Abbas r,a, da je jednog dana bio sa poslanikom a,s, dok su jahali magarca. Ibn Abbas r,a, je tada imao oko 10 godina. Poslanik a,s, je iskoristio tu priliku da ga poduči nečemu; O mladiću, podučit ću te nečemu: Sjećaj se Allaha i Allah će te zaštititi. Misli na Allaha i naći ćeš Ga ispred sebe. Ako tražiš, traži od Allaha, ako tražiš pomoć, traži pomoć od Allaha. Znaj, kada bi svi narodi skupili se zajedno da ti pomognu, pomogli bi ti samo onoliko koliko ti je Allah već ranije propisao, a kada bi svi oni sakupili se da ti naškode, naškodili bi ti samo onoliko koliko ti je već ranije Allah propisao. Pera su podignuta, a stranice su se osušile.

Imam Et-Tirmizi prenosi: “Ispunjavaj svoje obaveze prema Allahu, naći ćeš Ga kako stoji pred tobom; pokušaj da zahvališ Allahu na blagodatima kada si u prosperitetu, On će ti uzvratiti kada budeš u nedaći. I znaj da to što propustiš, uistinu, ne može da bude tvojom sudbinom, a to što ti postane sudbinom, zaista te nije moglo mašiti. Uči da pobjeda dolazi kroz izdržljivost, a olakšanje dolazi s bolom i da poteškoća dolazi s obiljem.

Abdullahove godine nisu spriječile poslanika a,s, za savjet i ako se čini previše ozbiljno za te godine! Jer je poslanik a,s, vidio u njemu veliki kvalitet za ovaj ummet. Poruka je bila lahka za razumit, ali je ipak ozbiljna i od velike važnosti za čitav život ovog mladića. Same riječi ''o mladiću''! na početku je shvatio Abdullah da se poslanik a,s, obraća njemu.

Neko možda može zapitat; koliko je ispravno i prikladno da dječak od 10 godina nauči tu lekciju, tako jaku poruku, pobjeda, tegoba, strpljenje i vjerovanje. Zar ne bi se dječak trebao malo igrat kako mi kažemo! Nek živi svoj život, naučit će kad poraste itd. Svakako da je preikladno, zar ne vidiš ko mu je učitelj!

Hasan i Husejn r,a, su unuci poslanika a,s, a i oni su bili njegovi ashabi, on ih je pazio, odgajao, podučavao, dok su još bili dječaci kad su proši pored jednog starca koji je uzimao abdest, oni su vidjeli da čovjek nezna uzeti abdest, zabrinuli su se kako da mu ukažu na grešku ali da ga ne uvrijede. Došli su do zaključak te rekli; Mi hoćemo da nam ti presudiš! Moj brat kaže da on isprvnije uzima abdest od mene a ja kažem da ja uyim abdest ispravnije! A čovjek im reče; uzmite abdest, oni obadvojica počeše da se abdeste, a starc ih prati, te reče: Tako mi Allaha obadvojica uzimate abdest bolje od mene.

Tako su čovjeka podučili važnom aspektu čistoće bez koje se namaz ne prima. Ali su proveli u školi poslanika a,s, zatim je poslanik a,s, rekao: Allah će izmiriti između dvije velike skupine muslimana preko mog sin, (misleći na Hasana r,a).

Zejd ibn Sabit r,a, je imao samo 13 godina kad je poslanik doselio iz meke u medinu, Zejd je bio poslanikov a,s, komšija, česo je odlazio kod poslanika a,s, tako je naučio mnogo Kur'ana i hadisa od poslanika a,s, naučio je i da čita i da piše, tako da je postao jedan od poslanikovih pisara Kur'ana časnog.

Enes ibn Malik r,a, je još jedan mladi ashab koji je učio od poslanika a,s, rekao je r,a: Služio sam poslanika a,s, 10 godina, i nikada mi poslanik a,s, nije rekao za nešto što sam uradio zašto sam to uradio ili ako nešto nisam uradio zašto to nisam uradio.

Mnogo je hadisa koji govore o ovakvim primjerima. Naša omladina treba da ima uzora kojeg će slijediti i koji će svi zajedno slijediti stope poslanika a,s. Jer poslanik a,s, ih je učio, igrao se sa njima, smijao se, šetao bi sa njima i povjerio bi im neke teške stvari.

Svi mi kao zajednica bi trebali biti uzor našoj omladini, njihova edukacija je odgovornost njihove zajednice i njihovih vođa, nije dovoljno dragi brate da garantujemo našoj djeci sekularnu edukaciju ili ovosvjetsku u najboljim školama u ovoj zemlji, njegova budućnost i budućnost islama je puno važnije. Ako mislimo da škola u koju ide nema utjecaja na djete, djecu s kojom se igra i ogromno glamuzorno društvo u kojem se nalazimo, varamo se!

Svi mi dobro znamo šta se dešava u privatnim i državnim školama, zato moramo imati iskrenu konverzaciju sa našom djecom, da vidimo gdje su fizički i duhovno!

Svi zajedno kao zajednica moramo stati zajedno i ozbiljno razmisliti i popričati sa omladinom, njihovim problemima, potrebama i izazovima. Zato se molim Allahu svemoćnom da nam pomogne i da nam ukaže na najbolje Amin. 

Imamsedin / January 22nd 2016 / Rabiul Akhir 12th 1437

Jan 27, 2016

Spisateljica Sara Sabri progovara: Možete mi skinuti hidžab, al’ zajedno s glavom!

Spisateljica Sara Sabri progovara: Možete mi skinuti hidžab, al’ zajedno s glavom!


Hoćeš li to, Bosno moja, čije sam državljanstvo tek dobila, da zažalim što sam odlučila živjeti u tebi? U Srbiji imadoh pravo pod hidžabom i da radim, i da studiram, i da se iz dokumenata ponosno osmjehnem svakom ko ih otvori, i da sa TV ekrana poželim dobro veče i esselamu alejkum gledaocima Dnevnika, i niko mi ne reče – kako ćeš?! I tužila sam, i sudilo mi se, i svjedočila sam Bogami – sve pod hidžabom. I studirala, i na seminare išla i pola svijeta svojom pokrivenom nogom pregazila – i skoro da me niko napoprijeko ne pogleda, niti išta dobaci, a ti, odnedavno zemljo moja, za koju mišljah da ću se tek u tebi osjećati kao svoj na svome, hoćeš da se boriš protiv diskriminacije preko mojih leđa, pa baš od mene pošla diskriminišući mene! Imade li, zemljo moja, ikakvu drugu diskriminaciju da liječiš ili društvo najviše boli ova moja, najviše mu je zla od mog hidžaba? 

U Srbiji nam Amina "skroji" hidžab i prokrči put, kroz prosvjetu ga ugura u sve institucije, gledaj hrabrosti! A u Bosni bi Ruža da nam skida skrojeno i kroji po svom ćejfu, gledaj žalosti, gledaj paradoksa! 

Tačno mi dođe da sjednem, pa da se zapitam: Bože dragi, reci mi jesam li pošla ili sam došla, i ako sam već pošla, objasni mi gdje sam ovo došla? Ja još ne mogu da se "opasuljim" i rashavizam… 

Ali i ovako zbunjena, ma i u snu da sam, ma i pod narkozom da sam, ma i pri sebi da sam ko što sam, zemljo moja, i Ružo njena, besu vam dajem – možete mi skinuti hidžab, al' zajedno s glavom! A i to samo ako vam JA dozvolim! Ali se, Ružo moja, nećemo bosti, čeputati i lomiti grane jedna drugoj. Tebi to možda može podoći, ali meni, mojoj vjeri, kulturi i mom hidžabu ne može. Mi za divljaštvo ne znamo. Ni za diskriminaciju drugoga, ni za omalovažavanje i diskreditovanje. Mi znamo samo za civilizaciju i poštovanje, bilo da si ritava, nagizdana, gola ili obučena. 

I pošto si Ruža da ti ruža kaže: hidžab je moj svijet, a ja njegov trn.
Darne li mi ko u latice, bost ću kol'ko mogu i ne mogu! Ali će, cvijeta mi, biti po mom, a ne po Ružinom! 

preuzeto sa stranice Svi koji smo protiv zabrane nošenje marame  budite i vi član te stranice i iskažimo nezadovoljstvo

Izvor: novihorizonti.ba

Jan 8, 2016

Donošenje salavat i selam na naše poslanika a,s,

Donošenje salavat i selam na naše poslanika a,s,

Jedna od najvećih blagodati koje je Allah dž,š, dao ljudima jeste slanje poslanika a,s, kao našeg vodića te Kur'an kao našu knjigu. Svi poslanici a,s, izuzev poslanika Muhammeda a,s, su poslati svom narodu u određenom vremenskom periodu, a naš poslanik a,s, je poslat cijelom čovječanstvu do Dana Sudnjeg! Allah dž,š, je podigao status i spomen poslanika Muhammeda a,s, Allah dž,š, kaže u suri Šerahl 4: I spomen na tebe visoko uzdigli!

Jedna od stvari mi kao muslimani se ne obaziremo ili ne praktukujemo često u našem životu je stjeći naviku u donošenju salavata na poslanika a,s. Donošenje salavata je velika stavr tako da u Kur'anu se govori da i Allaha dž,š, šalje zajedno sa melekima salavat i selam na poslanika a,s., te tako i nas vjernike Allaha dž,š, podsjeća i doziva da i mi donosimo salavate na Resulua a,s. Kaže uzvišeni u suri Ahzab 56: Allah i meleki Njegovi blagosilju Vjerovjesnika. O vjernici, blagosiljajte ga i vi i šaljite mu pozdrav!

Donošenje blagoslova na poslanika a,s, je toliko važno tako da se kaže u hadisu, da je naša dova ovisna o salavatu na poslanika. Omer ibn El-Hattab je rekao; Dova je suspendovana između neba i zemlje, i ništa se od dove ne prima dok ne donesete salavat i selam na poslanika a,s. (hadis je klasificiran kao Hasen (dobar) Šejh Albani u sahih Tirmiziju). 

Abdullah ibn Amr bin El-As r,a, prenosi od poslanika a,s, da je rekao: Ko donese jedan salavat na mene a,s, Allah će uzdignuti (uzvisiti) njegov spomen tj; poslati salavat, deset puta i ukloniti od njega deset grijeha i podići ga deset stupnjeva. Imam Muslim.  Od Enesa b. Malika, prenosi se da je Allahov Poslanik a,s,rekao: Ko na mene donese jedan salavat, Allah će na njega donijeti deset salavata, poništiti mu deset loših djela i uzdići ga za deset deredža. (Ahmed, Nesai, Albani ga je ocijenio vjerodostojnim)

U dijelu hadisa se spominje, koji prenosi Ubejj ibn Ka'b r,a: Rekao sam: O Allahov Poslanik, donosim blagoslov (salavat) na tebe mnogo! Koliko moje molitve (dove) bi trebao biti za tebe? On je rekao: Kiliko god želiš!. Ja sam rekao: Jedna četvrtina? On je rekao: Koliko god želiš! Ako budeš više donosio salavat na mene to je bolje za tebe. Ja sam rekao: Polovina (pola moje dove)? On je rekao: Koliko god želiš! A ako budeš više donosio salavat na mene, to je bolje za tebe. Ja sam rekao: Dvije trećine? On je rekao: Koliko god želiš! A Ako budeš više donosio salavat na mene to je bolje za tebe. Ja sam rekao: Trebam li posvetiti cijelu svoju dovu za tebe? On je rekao: Onda tvoja zabrinutost (briga) će biti zbrinuta i tvoji grijesi će biti oprošteni. Bilježi ga Imam Tirmizi, klasificiran je kao Hasen, dobar kod Albanija.

O ovme hadisu, rekao je Imam Ibn Kajjim u knjizi Džela Et-Tefhim spominje da je Imam Ibn Tejmije bio upitan o značenju ovog hadisa, pa je rekao: Ubejj ibn Ka'b r,a, je imao dovu koju je učio za sebe, a pitao je poslanika a,s, da li on treba posvetiti u svojoj dovi jednu četvrtinu donošenja salavata i selama na poslanika a,s, a poslanik a,s, mu je rekao kako smo spomenuli u hadisu, ''koliko god ti želiš''. Jer ko god donese salavat na poslanika a,s, Allah dž,š, će  donjeti blagoslov na njega deset puta! A ako Allah donese blagoslov na insana, On će se pobrinuti za njegove brige te će mu oprostiti grijehe. 

Abdur Rahman ibn Avf r,a, je rekao: Došao sam kod Poslanika a,s, dok je bio na sedždi, bila je to poduga sedžda, a onda je rekao: Džibril mi je došao i rekao; Ko god donese blagoslov (salavat) na tebe, ja ću donjeti blagoslove na njega, i Ko god šalje pozdrave (Salaam) na vas, ja ću poslati pozdrave na njega, pa sam klanjao iz zahvalnosti Allahu. Haakim, Sahih Al-Albani.

U hadisu kog bilježi imam Tirmizi od Abdullaha ibn Mes'uda r,a, da je poslanik a,s, rekao: Najbliži meni na Sudnjem danu bit će su oni koji budu najviše na mene salavat donosili. Ali r,a, i Imran ibn Husain r,a, prenose da je poslanik a,s, rekao: Škrt je onaj pred kim se spomenem a on ne donese salavat na mene. Imam Nesai. U jednoj dužoj predaji se spominje da je poslaniku a,s, došao Džibril i Emin dok je se penjao na mimber pa je rekao tri puta amin: Zatim je Džibril rekao: Neka je propao onaj koji kada se ti Muhammede spomeneš ne donese na tebe salavat, na što sam rekao: amin.. Imam Ibn Hibban, klasificiran kao Sahih, vjerodostojan.

Od Ebu Umame r,a, prenosi se da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik a,s: Povećajte donošenje salavata na mene petkom. Doista, meni se svakog petka izlažu salavati mog ummeta, pa ko od njih bude najviše donosio salavat na mene bit će mi najbliži. (El-Bejheki, Albani ga je ocijenio dobrim)


Od Ebu Derdaa r,a,prenosi se da je rekao: Rekao je Allahov Poslanik a,s: Povećajte donošenje salavata na mene tokom petka, jer on je znamenit, svjedoče mu meleki. Doista, niko neće donijeti salavat na mene a da mi se njegov salavat neće dostaviti čim se odvoji od njega. Rekao sam: I poslije smrti? Pa reče: Doista je Allah zabranio zemlji da jede tijela poslanika. (Ibn Madže)

Šta je ovaj svijet?

O kratkoci i brzoj prolaznosti ovoga svijeta, veliki pjesnik Ahmed Ševki kojeg, inace, nazivaju emiru-š-šu'ara' (emir pjesnika), ispjevao je sljedeće stihove: 

Otkucaji srca skladaju refren,
Život traje kratko, cini se tek tren.
Zato, cini dobro, zasluži spomen,
Život je prolazan i to nije fraza.
S akikom je ezan, ali bez namaza,
Jer, život je kratak, neutrta staza,
Dženaza vec tu je, s ezanom akike,
Oponema jasna za nas - prolaznike. 

Jedan čovjek je rekao: Čovjek ne smije dozvoliti da ga ovozemaljske čari zavaraju i okupiraju. U tom pogledu, jedan pjesnik je rekao: 

Promotri svijet očima pouke,
jer to je tek svijet kušnje.
Zato mu ne teži
i srce za njeg' ne veži.

Jan 1, 2016

Plemenite vrijednosti iz života poslanika a,s,

Plemenite vrijednosti iz života poslanika a,s,

Još smo u mjesecu Rebiul evvelu, u mjesecu u kome se rodio naš poslanik a,s, Allahov miljenik. Pa zbog toga nam i priliči da budemo zahvalni Allahu dž,š, na toj blagodati, Allah dž,š, nas je počastio da budemo poslanikovog ummeta, najodabraniji poslanik i najodabraniji ummet! Vi ste najbolji ummet koji se pojavio, naređujete dobro a od zla odvraćate i vjerujeteu Alaha. Ali Imran.

Naša zahvala Allahu dž,š, na ovoj blagodati ne bi trebala biti iskazana samo riječima, dovama, zahvalom itd, već svaki pravi vjernik ili Allahov rob koji je zahvalan, ustvari razmisliti i razumiti glavni cilj i svrhu slanja poslanika a,s, nama. Kaže uzvišeni u suri Tevba 128: Došao vam je Poslanik, jedan od vas, teško mu je što ćete na muke udariti, jedva čeka da Pravim putem pođete, a prema vjernicima je blag i milostiv.

Kao što uzvišeni kaže u suri Maide15: O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna. kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje steći zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.

Ovi časni ajeti objašnjavaju da je poslanik a,s, poslat kao svijetlo da uputi nas na pravi put, i da nam donese sreću i veselje u svakodnevoi život, da nas obraduje dobrim a upzri na loše. Ustvari, cijeli poslanikov a,s, život je nama primjer i uzor! Ako isčitavamo biografiju poslanika a,s, uvidjet ćemo da je svaki njegov aspek života pun pouka i poruka. To obuhvata njegovu povezanost sa Gospodarom, njegova veza sa ostalim ljudima uključijući i njegovu porodicu, sljedbenike, komšiluk, čak i one koji su mu bili neprijatelji pa čak i šire. Rekao je uzvišeni u suri Ahzab 21: Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onome svijetu, i koji često Allaha spominje.

Zato moramo razumjeti i razmisliti o svakoj vrlini kojom nas uči poslanik a,s, i ne samo da je naučimo već i kako da je implementiramo na sebi, i kako da je primjenimo u svom svakodnevnom životu. Naprimjer, prenosi se da je poslanik a,s, rekao: Moj Gospodar mi je naredio devet odlika (karkteristika): 1- Strah od Allaha dž,š, u javi i taji. 2- Da budem pravedan kad sam ljut i kad sam raspoložen. 3- Umjerenost u bogatstvu i siromaštvu. 4- Da pružim ruku ko meni neće. 5- Da dijelim onima koji meni brane. 6- Da oprostim onima koji me vrijeđaju. 7- Da moja šutnja bude meditcija i razmišljanje (a ne dabu smutnja i nered, jer kod nas se kaže čim šuti sigurno nešto muti!). 8- Da moje riječi budu zikr (spominjanje Allaha). 9- i da moj pogled i vizija bude pouka (ibret). Hadis bilježi Imam Tabrizi, i ovaj hadis podržavaju vjerodostojne predaje.

Ovakvi kvaliteti koje je poslanik a,s, preporučio mogu nam donjeti samo korsit. Takođe mogu pomoći bilo kome da prevaziđe različitosti i rasprave. Ustvari, ovi kvaliteti kojim nas podučava vjerovjesnik a,s, će povećati naš ugled kod Allaha dž,š, kao i kod ljudi.

Ono što trebamo znati je da će se platforme komunikacije i medije uvjek mjenjati i to u skladu napredka tehnologije. Dakle razlikuje se samo vrsta tehnologije koju koristimo ali će korisnici biti isti, to smo ti i ja dragi brate. Zato se moramo pridržavati istinskih kvaliteta a ako to želimo onda je na nama da se držimo manira koje nam poslanik a,s, nudi.

Ti kvaliteti će nam pomoći da unapredimo svoje manire, da ojačamo svoj duh, da izgradimo svoju otpornost i odbrambeni sistem kako bi bili u stanju da se sretnemo licem u lice sa modernim izazovima.

Cilj je da se izgradi muslimanska zajednica sa jakim vjerovanjem (akidetom) sa dobrim manirima i karakterom (ahlak) sa edukacijom o istinskim principima, sa dobrim komšilukom, sa tolerancijom, uvjeren u različitost mišljenja i uvjek doprinositi zajednici i izgrdnji nacije.

Postoji samo jedna uslov da budemo uspješni na oba svijeta a to je; Doista ovaj ummet je jedan ummet a Ja sam vaš Gospodar pa samo Meni robujte! Ako budemo postupali po ovom principu onda se nadati uspjehu, a ukoliko budemo odstupali od ovog principa onda se nadati ovome što imamo!


Ako Bog da 2016 godina da bude godina oprosta, jedinstva, ljbavi, poštovanja, tolerancije, amin.

Khutbah: Being Firm in Obeying Allah

via IFTTT