Jul 29, 2016

Važnost obrazovanja / The Importance of Education

Važnost obrazovanja

Svakako da je danas najlakše manipulisati sa narodom kad nemaju ili nisu dovoljno edukovani, svejedno da li se radi o religiji ii ne, isto se može nama manipulisat ako ne poznajemo svoju vjeru onda dođu manipulatori pa nam ispiru mozak, a ako ne poznajemo društvenenauke bar osnovu isto se dešava da manipulatori nas okreću i ispiru mozak kako hoće, pogotovo u današnjem vaktu! zato! 

Početak nove školske godine je uzbudljivo vrijeme i odlična prilika za novi početak. U narednih nekoliko dana našoj djeci i mladima će trebati naša potpora i ohrabrenje, podrška, uputstva savjeti i molitve. Zato želim da našim učenicima i njihovim roditeljima kažem par nasihata (savjeta) kako bi mogli ove nove akademske godine pretvoriti u obrazovne i produktivne koristi koliko je to moguće.

Jedna od mojih savjeta je, da nas podsjeti, kako islam pridaje veliku pažnju kada je u pitanju obrazovanje i ssticanje istog, i drugo da nas ohrabri da prihvatimo više holistički (ili cjelokupni) koncept obrazovanja.

Islam je u velikoj mjeri naglasio važnost obrazovanja. U Kur'anu riječ ILM ili znanje i njene izvednice koje se spominju više od 800 puta. Osim toga, prva riječ Kur'ana poslaniku Muhamedu (savs) je u obliku naredbe: Ikre! - Bukvalan prevod je "recituj" ili "čitaj". Čitaj! U ime svog Gospodara - Koji satvara od ugruška? (Sura al-Alek, poglavlje 96, ajet 1)

Tu su i brojni poslanikovi hadisi koji uče muslimane da se osnaže sa znanjem i educiranjem. Prema jednom hadis kojeg bilježi Enas ibn Malik r,a, od poslanika Muhammeda (as) da je rekao: Traženje znanja je obaveza svakog muslimana. (Imam Ibn Madže).

U drugom hadisu kog prenosi Abdullah ibn Umar r,a, kad je poslanika Muhammed (as) ušao u mesdžid i primijetio dvije grupe ljudi. Jedna grupa je obavljala namaz i učila Kur'ana a druga je bila angažovana u podučavanja i učenju. Poslanik (as) je pohvalio obadava skupa, ali radije bi da se pridruži grupi koja je angažovana u obrazovnim aktivnosti. Zatim je proglasio: "Ja sam poslan kao učitelj".

Stoga je jasno da su primarni izvori islama Kur'an i Hadis, koji su najpreči u traženju znanja i da su jedan od najviših i najplemenitija djela 'Ibadeta' (obožavanja Allaha dž,š). Svejsni Musliman je neko ko čita svakodnevno i stalno nastoji da podigne svoj nivo obrazovanja i bazu znanja.

Osim toga, traženje znanja je jedan od načina da se postigne uspjeh na ovom i budućem životu. Poslanik Muhammed a,s je rekao da: Ko krene putem traženja i sticanja znanja, Allah dž,š, će mu olakšat put do Dženneta. (Imam Buhari i imam Muslim).

U svjetlu gore navedenog jasno je da Ikre (pismenost) je naš put do uspjeha na ovom svijetu i na Ahiretu. Pozivam vas da pokušate da poboljšate svoje znanje o islamu putem predavanja i čitanja knjiga o islamu.

Poštovana Braćo: Drugo pitanje želim podijeliti s našim učenicima, kao i njihovoj podršci roditelja, da prihvatimo islam kao holistički (cjelokupni, ne-razdvojini) koncept obrazovanja.

U islamskoj koncepciji obrazovanja se ne odvaja znanje između vjerskog i sekularnog. Islam nas je oslobodio ovog dualizma. Islamski koncept (Tevhid) jedinstvo Allaha dž,š nas ohrabruje da sve znanje dolazi iz jednog izvora. Islamski kriteriji za razlikovanje znanja je da li je korisno ili štetno znanje.

Ranije generacije muslimana jasno su shvatile ovaj holistički (jedinstveni i cjelokupni) koncept obrazovanja i oni su bili pioniri u mnogim disciplinama znanja i nauke. Na primjer, Al-Havarizmi (u.847) - koji je živio u 9. stoljeću – osnovao je algebra. Džabir ibn Hayyaan (u.813) koji je živio u ranom 9tom stoljeću se smatra ocem moderne kemije. Al-Bejruuni (u.1051) - koji je živio u 11stom stoljeću - utvrdio obim zemlje. Al-Raazi, Ibn Sina i Ali Ibn Rabbaan napisali su velike knjige na kojima se temelji moderna medicina. Svi ovi muslimanski naučnici bili su veliki religijski učenjaci i ulema i oni nisu pravili kontradikciju niti razliku između dvije grane znanja.

Jedan od glavnih uzroka slabosti ummeta danas je da smo izgubili ovo holističko (jedinstveno i cjelokupno) razumijevanje obrazovanja. Mnogi muslimani još uvijek smatraju društvene i prirodne nauke kao ne-vjersko znanje. To treba ispraviti, sve veći broj muslimana počinje mijenjati tu pogrešnu percepciju obrazovanja u islamu.

Ja bih da završim sa riječima ohrabrenja našim učenicima dok se pripremaju za povratak u školu. Pozivam sve učenike da marljivo uče i da budu uspješni u svojim studijama, da budu najbolji studenti u školama i univerzitetima. Povratak u škole, osnovne, srednje i fakultete zahtjeva više pažnje, da bi na kraju uspjeli. I znajte da vaš uspjeh nije samo vaš, već i vaših roditelja, prijatelja i vaše zajednice kojoj pripadate, i svakako cijelog muslimanskog ummeta.


Želim završiti sa jednom od najboljih dova koju bi  svako od nas trebao da uči kad traži znanje. Možete je naći u suri Taha 20 poglavlje u ajetu 114 koja glasi; Gospodaru povećaj mi znanje.

Jul 8, 2016

Život poslje ramazana / Life after Ramadan

Život poslje ramazana

Allah dž,š, nas je blagoslovio s mjesecom ramazanom, te nam podario svoju naklonost (milost) sa postom ramazanske dane, te klanjanje u ramazanskim noćima. Molimo Allaha dž,š, da nam primi i ukabuli naš post, naše namaze, i da nas učini od ljudi koji su sačuvani od Džehennemske vatre, te da nas uvede u Džennet kroz vrata Rejjan.

Draga braćo; Mjesec ramazan je otišao sa našim djelima. Zato neka oni koji su činili loše  što prije se pokaju, prije nego što vata teobe budu zatovorena, i neka oni koji su činili dobro nastave i dalje činiti jer najbolja djela su ona koja se konstantno čine pa makar i mala bila. Budi zabrinut za svoja djela i njihovu primljenost (kabul) više nego o samim delima, jer Allah dž,š, ne prima djela osim od dobrih. Isto tako čuvaj se loših djela, pokušaj iza svakog lošeg učiniti dobro, jer kako god dobra brišu loša, tako isto i loša brišu dobra.

Braćo, zaista primljenost i neprimljenost djela u ovom mjesecu (ramazanu) ima svoje znakove! Od znakova primljenosti dobrih djela je, kada se i dalje nastavi činiti dobro, isto znak neprimljenosti djela je da čovjek čini loše nakon dobrog koje ga obriše. Uzvišeni Allah kaže u suri Hud 114: I obavljaj molitvu početkom i krajem dana, i u prvim časovima noći! Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.

Od Muaz ibn Džebel r,a, se prenosi da je Allahov Poslanik a,s rekao: Boj se Allaha ma gdje bio, a poslije lošeg djela uradi dobro kojim ćeš ga izbrisati i lijepo se prema ljudima ophodi. Imam Tirmizi.

Neka znaju ono koji odluče da se vrate na stare staze da je Allah dž,š, uvjek zadovoljan sa onima koji su mu pokorni bez obzira na mjesec pokornosti i da je srdit na one koji su mu nepokorni bez obzira n amjesec. Osnova prosperiteta leži u dugom životu i dobrim djelima i čovjekov kontinuitet činjenja dobrog djela bez ikakvih restrikcija i određenog perioda, poseban mjesec ili mjesta je znak pokornosti i primljenosti dobrih djela.

Dakle, ramazan je sezona koja je prošla, ali post je opet preporučen i u drugim mjesecima. Poslanik a,s, je postio ponedjeljak i četvrtak, rekao je; Djela se prezentiraju Allahu dž,š, pondjeljkom i četvrtkom i ja volim da se moja djela prezentiraju dok postim. Isto tako se prenosi od ebu Hurejre r,a, Post tri dana u svakom mjesecu je isto kao da čovjek posti zauvjek. Imam Buhari i Muslim. Od Ebu Ejjuba el-Ensarija r,a prenosi se da je Allahov Poslanik a,s rekao: Ko isposti ramazan, a potom ga (posteći) poprati sa šest dana ševvala, isto kao da je cijelu godinu postio. Imam Muslim. Od Sevbana r,a, prenosi se da je Allahov Poslanik a,s, rekao: Post mjesec ramazana vrijedi kao post deset mjeseci, a post šest dana (ševvala) vrijedi kao (post) dva mjeseca, i to je post cijele godine.

Isto tako noćni namaz tokom ramazana je otiašo, ali nam ostaje namaz tokom cijele godine koji je isto tako preporučen. Od Ebu Hurejre, r.a, se prenosi da je Allahov poslanik, s.a.v.s., rekao: Naš Blagoslovljeni i Preuzvišeni Gospodar spušta se svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći i govori: 'Ko šta moli, da mu udovoljim? Ko šta traži, da mu dam? Ko Me moli za oprost, da mu oprostim?'“ (Muttefekun alejhi)

Zato najdraža Allahu djelu su ona koja se čine konstantno. Bogobojaznost je draga braćo glava svih stvari, poslušan budi Gospodaru i kloni se Njegovih restrikcija i zabrana, postići ćeš Njgovo zadovoljstvo i bit ćeš sačuvan kazne. Ne vraćaj se starim stazama nepokornosti, kako nebi bio izložen Njegovoj kazni.

Draga braćo, budite zahvlani Allahu što ste kompletirali i ispostili mjesec ramazan. Budite veseli i uživajte u bajramu, bajramujte, budie veseli jer zaista vi to zaslužujete. Jedan od prijašnjih generacija jej rekao: Svaki dan u kom čovjek ne učini loše djelo prema Allahu dž,š, je bajram, i svaki dan koji vjernik provede u pokornosti Allahu dž,š, je bajram.

Čvrsto stajanje u poslušnosti Allahu

  Čvrsto stajanje u poslušnosti Allahu Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika, njegov u ...