Apr 4, 2024

Propisi o namazu pomračenja suca ili mjeseca

Propisi o namazu pomračenja suca ili mjeseca

Hvala Allahu dž,š, koji nas je počastio uputom, neka je salavat i selam na poslanika Muhammeda a,s, koji nam je naš din i našu vjeru pojasnio!

Ovih dana se dešava jedan od Allahovih dž,š, znakova i ajeta, svakako to je pomračenje sunca, naš poslanik a,s, nam savjetuje da ako se to desi da obavljamo namaz dok traje pa sve dok ne prestane. 


U islamu postoje vrste namaza kao što i samo znamo, od onih pet svakodnevnih koji su obavezni, preko sunneta, zatim dobrovoljnih ili nafila, noćnih ili kijam, teravih namaz, dženaza namaz, bajram namaz, tevba, istihara, i kusuf i husuh namaz. 

Svakako Kusuf namaz je pomračenje sunca dok je husuf namaz pomračenje mjeseca, prvo se dešava po danau dok drugo po noći. Jedan od predznaka Sudnjeg Dana je često dešavanje kusufa i husufa tj; pomračenje sunca i mjeseca! 

Prenosi Aiša, radijallahu anha, i kaže: "Pomračilo se Sunce za vrijeme Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je poslao ko će pozivati: ES-SALATU DŽAMIATUN, te je stao naprijed i klanjao dva rekjata sa četiri rukua i četiri sedžde." Kaže Aiša: "Nikada nisam učinila duži ruku' niti dužu sedždu od tih." (Buharija i Muslim)

Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je rekla: "Naglas je učio Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u namazu pomračenja Sunca." (Buharija i Muslim)

Prenosi Abdullah ibni Abbas, radijallahu anhuma, i kaže: "Pomračilo se sunce za života Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem, pa je klanjao, a i ljudi sa njim. Dugo je stajao na kijamu, koliko bi se proučila sura Bekara, zatim je učinio ruku' na kome se dugo zadržao, potom se uspravio i stajao na kijamu dugo, ali manje nego na prvom kijamu. Iza toga opet učinio ruku', ali kraće nego prvi ruku', zatim se uspravio, te spustio na sedždu. Iza toga je ustao i dugo stajao na kijamu, ali manje nego na prvom, zatim je učinio ruku' zadržavši se dugo, ali kraće nego na prvom rukuu', potom se ispravio i dugo ostao na kijamu, ali kraće nego na prvome. Iza toga je učinio ruku', zadržavši se dugo, ali kraće nego na prvom rukuu', zatim se uspravio, te sedždu učinio, a potom završio namaz, a sunce se u potpunosti pokazalo. Onda je rekao: "Zaista su Sunce i Mjesec dva Allahova ajeta (znaka) među mnogobrojnim i ne pomračuju se zbog smrti ikoga ili života, pa kada vidite to, spominjite Allaha." Prisutni rekoše: "Vidjeli smo te da nešto dohvaćaš sa ovog svog mjesta, zatim smo te vidjeli da se vraćaš nazad?!" On tada reče: "Ja sam vidio džennet, pa sam dohvatio iz njega jedan grozd i da sam ga uzeo jeli biste sa njega dok je ovog svijeta. I vidio sam vatru džehennemsku, pa ne ugledah strašnijeg prizora kao današnjeg nikad prije, i vidjeh da su većina njegovih stanovnika žene." Prisutni rekoše: "Zašto Božiji Poslaniče?" On reče: "Zbog njihovog nijekanja." - "Nijekanja Allaha?" - neko dodade, a on odgovori: "Zanijeću dobro u bračnom životu i zanijeću dobročinstvo. Ako jednoj od njih činiš dobro cijelog života, zatim vidi nešto od tebe (što joj nije drago) kaže: "Nikad od tebe ne vidjeh dobra (hajra)." (Buharija i Muslim)

Kako se klanja Kusuf i Husuf namaz:

Namaz prilikom pomračenja Sunca ili (pomračenje mjeseca) se klanja u džematu za imamom u džamiji, ne uči se ezan niti ikamet. Sastoji se od dva rekata. Na prvom se uči duže, zatim se učini ruku' i na njemu se duže zadrži, potom se ispravi na kijamu i uči ponovo Fatiha i nešto iz Kur'ana, ali kraće nego na prvom kijamu, zatim se učini drugi put ruku' i malo se duže na njemu zadrži, te se potom ispravlja i obavljaju dvije sedžde na kojima se zadržava, i to je opis prvog rekjata, a drugi je isti kao i ovaj, s tim što se na njemu kraće uči nego na prvom i manje zadržava na rukuu' i sedždi nego na prvom. Na kraju se selamom završava ovaj namaz. 

Koliko dugo traje Husuf i Kusuf namaz:

On traje od početka pomračenja Sunca ili (pomračenje mjeseca), pa sve dok ova pojava u potpunosti ne prođe. Lijepo je nakon namaza uputiti nekoliko poučnih riječi prisutnima u kojima ćemo ih podsjetiti na Allahovu veličinu, tebareke ve teala, te na nužnost činjenja tevbe (pokajanja) i dobrih djela i klonjenja loših i pokuđenih. Treba ljude upozoriti na Sudnji dan i strahote polaganja računa na njemu pred Svevišnjim. Da Uzvišeni Allah, subahenehu ve teala, nagradi sve one koji ožive ovaj sunnet Resulullaha, sallallahu alejhi ve sellem. 

Sve vrste gatki i praznovjerja vezane za ovaj dogadaj i druge su strogo zabranjene i pokudene. Zato, oni koji su prije gatali kao i neki danas da sunce ili mjesec nestaju zbog smrti nekog od Allahovih robova, to nije istina, već ovo ukazuje na Allahovu dž,š, Veličinu, Moć i Snagu, zato je potrebno se potpuno predati Allahu i biti iskreni Allahov rob, te se zahvaliti na blagodatima imana i vjere u Uzvišenog Allaha. Zato treba odbaciti svaku vrstu sujevjerja, i gatanja i vjerovati samo u Jednog Jedinog Allaha dž,š.

Molim Allaha a nam pomoge i da nas sačuva raznih iskušenja i da nam učvrsti vjerovanje u Njega, Amin ja Rabbel Alemin.

Imamsedin August 19-2017 / 27-Zul Ka'de 1438H

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Being Firm in Obeying Allah

via IFTTT