Jan 15, 2017

Podjela fikha i izvori šerijatskog prava


Podjela fikha i izvori šerijatskog prava

prvo predavanje iz fikha (islamski propisi)

Na samom početku želim postaviti pitanje nama svima, koliko zaista mi sljedimo vjeru i da li sljedimo particialno, kliko poznajemo propise, a koliko ih zapostavljamo, što iz znanja što iz ne znanja, što iz nemarnosti i ne pažnje itd.

Kada govorimo općenito o fikhu, kažemo da je to nauka koja tretira sve segmente individualnog i društvenog života.

To znači da je područje koje pokriva fikh vrlo prostrano i obuhvatno. Na osnovu tretirane problematike učenjaci su fikh podijelili na četiri osnovna dijela: 1- ibadat, 2- maumelat, 3- munakehat i 4- ukubat.

Prvi dio: ibadat – obredoslovlje

Ibadat je jedan od najobimnijih i najvažnijih dijelova fikha (islamskih propisa). Njime se regulišu veze između čovjeka i Allaha dž,š. Izvršavajući propise iz ove grane fikha, čovjek prihvata Allaha dž,š, kao jedinog ko je dostojan ibadeta: Recite: «Klanjanje moje, i obredi nzoji, i život moj, i smrt moja, doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova. " (El-En'am, 162)

Svi propisi iz oblasti ibadeta, kao što su propisi o čistoći, namazu, postu, zekatu, kurbanu, imaju za cilj ispravnost i potpuno čovjekovo usmjerenje ka Allahu, dž.š. Zbog toga se oblasti ibadeta pridaje posebna pažnja, jer njegovo pogrešno izvršavanje umanjuje vrijednost čina i samog značenja te kao takvi donose malu ili nikakvu korist izvršiocu.

Drugi dio: muamelat - imovinsko pravo

Svakodnevna upućenost ljudi jednih na druge zahtijeva skladno uređenje njihovih međusobnih odnosa. Muamelat je područje fikha koje se bavi imovinsko-pravnim odnosima među ljudima.

Da bi se kupoprodaja, zanatstvo, poljoprivreda, kredit, oporuka, vasijjet, vakuf, iznajmljivanje, partnerstvo i dr. odvijali na opće zadovoljstvo i dobrobit svih, muamelat je svojim propisima detaljno uradio ovu problematiku.

Treći dio: munakehat - bračno pravo

Ljudski rod na Zemlji održava se putem procesa razmnožavanja. Intimni život nuiškarca i žene ima svoje norme i principe ponašanja. Takav zajednički život islam naziva nikahom, odnosno brakom. Brak je jedna od važnih i jako značajnih institucija kojoj islam poklanja posebnu pažnju. I Kur'an govori o tome: «Udajite neudate i ženite neoženjene, i čestite robove i robinje svoje; ako su siromašni, Allah će im iz obilja Svoga dati. Allah je neizmjerno dobar i sve zna.» (En-Nur, 32)

Allahov Poslanik, a.s., veli: "Brak je moj put, pa ko odstupi od braka - odstupio je od mog puta."

Prema tome, brak je ugovor sklopljen izmedu muškarca i žene na osnovu kojeg stupaju u bračni život. Munakehat (bračno pravo) je područje fikha koje obuhvata sve oblasti bračnog života, regulišući time odnose između supružnika - od sklapanja braka, mehra, poligamije, smetnje za brak, podizanja i odgajanja potornstva, razvoda braka, ´iddeta, izdržavanja i ostalog što prati bračni život.

Četvrti dio: ukubat - kazneno pravo

Šerijat je postavio svaku stvar na njeno mjesto. Kada je riječ o kaznenom pravu, mora se istaći da je ono propisano kao zaštitna mjera za očuvanje temeljnih prava svakog pojedinca: vjere, života, razuma, časti i imetka

Kada god se govori o ukubatu (kaznenom pravu) za prekršaj pojedinih vjerskih propisa kao što su - zinaluk, alkohol, krađa, potvaranje čednih muslimana i muslimanki za zinaluk, treba znati da ova oblast obuhvata i tužilaštvo i parničenje medu ljudima.

Ove mjere imaju cilj također da zaštite društvo od tih društvenih zala, kao i moral kod ljudi. Budući da je Šerijat Božanskog porijekla, da je namijenjen ljudima, da je sveobuhvatan, da je utemeljen na umjerenosti i potpunoj jasnoći, on kao takav garantira sretnu zajednicu i pojedince u njoj, ukoliko ga se pridržavaju i žive po njegovim uzusima.

za večeras bi se zadovoljio sa ovim kratkim uvodom u ono što nas očekuje u budućnosti, nadam se da ćemo se okoristiti ako Bog da.

izvor; svjetionikislama, uz preradu teksta, (dodavanjem ili oduzimanjem)

nastavit će se inšaAllah

Čvrsto stajanje u poslušnosti Allahu

  Čvrsto stajanje u poslušnosti Allahu Sva hvala pripada Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je salavat i selam na Poslanika, njegov u ...