Feb 23, 2011

Govor uleme

Rekao je imam Gazali

O namazu; Fakih će dati odluku o isprvnosti namaza ako su vanjske formalnosti zadovoljne i ako su njegove misli bile odsutne tokom molite (tokom namaza), od početka do kraja. Ovakva vrsta namaza neće biti ni od kakve koristina budućem svijetu. Kao što i verbalno izražavanje ''Kelime i Šehadeta'' neće biti ni od kakve koristina budućem svijetu, tako ne vanjske formalnosti namaza neće biti tamo od koristi.

O Zekatu; Fakih ćr vidjeti da li je zekat dat prema propisanim pravilima. Priča se da je sudac Ebu Jusuf dao fetvu da, ako čovjek iz svog imetka na kraju godine da poklon svojoj ženi, a onda taj isti poklon poslije uzme nazad, to je uredu i ako je to urađeno sa ciljem da se izbjegne plaćanje zekata. O ovom pitanju imam Ebu Hanife r,h, je izjavio da je takva fetva rezultat njegovog poznavanja fikha i da je to ispravno i ako je to rezultat njegovog poznavanja fikha i da je to ispravno i ako je to rezultat ovosvjetske mudrosti, ali to neće biti ni od kakve koristi na budućem svijetu i njegovi grijesi će biti veći od njegove ovodunjalučke obi.

O halalu i haramu; Uzdržavanje od nedozvoljenih stavri je pobožnost, a postoje četiri nivoa pobožnosti;

1. Pobožnost koja je potrebna za priznavanje istine. Ako čovjek odustane od priznavanja istine, on nije kvalifikovan da bude sudac, upravnik ili svijedok. Ova vrsta bogobojaznosti je samo da se neko spasi od svih nedozvoljenih stvari.

(Koliko je nas danas koji priznaju istinu, a slabo ko Bogami da je kvalifikovan da bude sudac ili na nekoj funkciji, e pa zato imamo nered jer mi nismo u redu, izapli smo iz reda pa krenuli preko reda, zato i jeste tako upravo kako vidite današnje stanje).

2. Drugi nivo je pobožnost pobožnog čovjeka. On čuva sebe čak i od sumnji da li je određena stvar dozvoljena ili nije. Poslanik a,s, je rekao; ''Napustite onoga koji je pun sumnje o onome u šta nema sumnje''.

(Danas je puno onih koji sumnjaju u sve, ni u šta oni nisu sigurni, molim Allah da nas spasi previše sumljičenja i da nas to sumljičenje ne odvede u propast, Gospodaru spasi nas od tog zla i bolesti amin).

3. Treći nivo pobožnosti je nivo pobožnog čovjeka koji odustaje čak i od dozvoljenih stvari it straha da ne upadne u zabranjene stvari. Poslanik a,s, je rekao; ''Niko neće biti bogobojazan sve dok ne odustane od onoga što ne uzrokuje nikakav grijeh strahujući od onoga što prouzrokuje grijeh''.   

Na primjer takav čovjek ne izlaže sve svoje poslove ljudima iz straha od zavidnosti, ili se boji da jede ukusnu hranu ili piće bojeći se da to ne stimuliše strasti i požudu koja navodi ljude da počine nedozvoljene stvari.

4. Četvrti nivo pobožnosti je pobožnost ''siddika'' tj; izvanredno pobožnih ljudi, koji odustaju od svega osim Allaha dž,š, bojeći se trošenja makar i jednog jedinog sahata svog života uzalud.

Priredio Imam Sedin Agić
Ihja Ulum Din 
Imam al-Gazali (Obavezne dužnosti Ummeta).

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT