Feb 11, 2011

Hlad Milostivog

Hlad Milostivog

Ebu Hurejre r,a, da je Poslanik a,s, rekao; ''Sedmorica će biti u Allahovom hladu kad drugog hlada sem Njegovog ne bude, među njima su:  

  1. Pravedni vođa (imam)
  2. Mladić koji je odrastao u pokornosti Allahu
  3. Čovjek čije je srce bilo vezano za džamiju
  4. Dvojica ljudi koji su se zavolili u ime Allaha, na toj ljubavi se sastali i na njoj se rastali, 
  5. Čovjek koga je pozvala ugledna i lijepa žena, a on joj odgovorio da se boji Allaha, 
  6. Čovjek koji je udijelio sadaku i sakrio je da niko ne zna, 
  7. I čovjek koji se iskreno sjeti Allaha, pa mu oči zasuze''. Bilježi ga Imam Buhari i Muslim.
Dragi brate! draga sestro! dragi muslimani! neka svako od nas pogleda u kojoj je skupini, negdje moramo biti, ako još sebi nisi zacrtao ili zacratala, mora se svako od nas opredjeliti u koju skupinu želi.
Ove grupe se odnose i na muškarce i na žene, svi mi imamo određenu funkciju, zato moramo biti pravedni u izvršavanju iste, kao i druga grupa, mladić koji je odrastao u pokornosti Allahu dž,š, isto se odnosi ina djevojku koje je odrasla u pokornosti Allahu dž,š.
Takođe treća skupina; Čovjek čije je srce vezano za džamiju, pa mogu se i žene vezati za džamiju, nije isključena ta ljubav. Dvojica ljudi, odnosi se i na dvije žene koje se vole i sastaju u ime Allaha dž,š.
Čovjek koga je pozvala žena, ugledna i lijepa, isto se danas odnosi na žene ili djevojke koje su u većem iskušenju možda nego muškarci, molim Allah dž,š, da nas sviju sačuva a posebno našu omladinu.
Takođe djeljenje sadake, obaveza je i muških kao i ženskih. I čovjek koji se sjetio Allaha pa mu potekle suze, mu ima i žena bogobojaznijih od muških, koji više plaču i sjećaju se Allaha dž,š.
Molim Allaha da primi dobra djela i da nas učvrsti na putu istine amin.
Pripremio ef-Sedin Agić

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT