Mar 22, 2011

Morski plodovi

Pitanje
Selam.
Pročitao sam da je Alla dž.š. u Kur'anu rekao da čovjek može da jede sve što živi pod vodom. Također na internetu sam našao na nekoliko foruma da određeni mezhebi u Islamu smatraju dozvoljenim muslimanima da jedu sve ono što živi pod vodom.
U jednoj knjizi, međutim, sam pročitao da naš mezheb, Hanefijski, je napravio određene restrikcije na ono što se može jesti a što živi pod vodom. Meni se čini da je rečeno da sve ono što ne spava ili što nema lice ili tako nešto da je haram.
Molim Vas da mi kažete da li je dozvoljeno jesti išta od životinja i biljki koje žive u vodi, te koji je tačno izvor odnosno na čemu se zasniva dopuštenost ili zabrana jedenja pomenute hrane iz mora?

Odgovor
Esselamu alejkum!
Uzvišeni u Kur'anu kaže: "Vama se dopušta da u moru lovite i da ulov jedete, da se njime vi i putnici koristite..." (El-Maida, 96) Da li se ovaj ajet odnosi na sve morske životinje i svu morsku hranu ili samo na ribe, sporno je pitanje kod islamskih pravnika. Većina je na stanovištu da ajet obuhvata dozvolom sve morske životinje bez obzira kako se one zvale, žive ulovljene ili uginule. Hanefijski pravnici smatraju da se dozvola odnosi samo na životinje koje obuhvata pojam ribe, te da nije dozvoljeno konzumirati plutajuće (prirodno uginule) morske životinje s izuzetkom riba. Kada je riječ o ostalim morskim plodovima, travi, algama, rakovima, nema dileme da je to dozvoljeno. Naginjemo mišljenju da su svi morski plodovi, životinjski i biljni, koji nisu štetni po čovjeka, dozvoljeni, preferirajući opće značenje ajeta u kojemu ništa od toga nije izuzeto i zabranjeno. Životinje koje žive i u vodi i na kopnu (vodozemci) potrebno je na propisan način zaklati (ako se radi o životinjama koje je dozvoljeno konzumirati, jer ima vodozemaca čije meso nije dozvoljeno jesti, poput žaba). 

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT