Sep 5, 2014

Dobar pastir (dobar ogajatelj) odabire ispravan put za svoje djete

Dobar pastir (ogajatelj) odabire ispravan put za svoje djete

Spominje se da je neki čovjek došao učenjaku te ga upitao; Tek sam dobio djete, šta treba da uradim? A odgovor je bio; Ako tek sad pitaš šta trebaš da uradiš, onda već si ga izgubio!

Ova predaja nam govori kako musliman treba da ozbiljno shvati funkciju odgajanja djece. Pa kudćeš dalje kad je ovaj učenjak rekao ovom čovjeku koji je tek dobio djete, da ga je ured i izgubio. Ovo je zbog toga što su imali ispravno vjerovanje, ispravan način odgajanja, jer odgajanje počinje i prije njegovog začeća i rođenja. To zapravo započinje sa nama, da budemo dobri muslimani, da izaberemo majku svojoj djeci ili očeve, da odmah na početku razmišljamo ko će biti otac ili majka naše djece. Da se ujedno educiramo i našu djecu kada je u pitanju islam.

A ne kad se oženi insan dok je mlada ili mlad, tada ne razmišljau o porodici, jer su bili kako mi kažemo zacpani jedno u drugo, ali tek kad se djete nađe, eh onda belaji i pokaju se te se rastave itd. Kasno je to. Nažalost, mnogi roditelji muslimani ne razumiju važnost odgajanja djeteta kao muslimana (da živi u duhu i skladu islamskih propisa). Tako ćemo naći mlade muslimane koji se cikore i smiju dok razgovaraju jedni s drugima, pa jedni drugima govore: Jest sladak mali, ili jest slatka mala, i još svašta nešto!. Koliko je naših mladića i mladenki upropašteno sa zinalukom i nemoralom, koliko je ostalo muslimanki djevojčica trudnih, itd. Mnogi roditelji to posmatraju kao normalno jer gdje žive kao nije problem!

Koliko je onih mladića i mladenki koji se pitaju zašto su oni muslimani, i koliko dugo trebaju biti muslimani? Koliko je onih koji kažu da jedva čekaju da napune 18 i da odu da žive sami, da rade šta hoće i dokle hoće, jer tada im roditelj ne može ništa, u protivnom nazvat će mu 911 i tako prijeti svome babi i svojoj mami, ako ih tako zovu!.

Molim te poslušaj ovo: Ebul Esved ed-Dueli je rekao: "Djeco moja, bio sam dobar prema vama prije nego što ste se rodili, a i nakon vašeg rođenja, i bit ću dobar, inšaAllah, prema vama i kad preselim." Začuđena djeca upitaše oca: "Oče naš, znamo da si dobar prema nama otkako smo se rodili. Nije nam jasno kako si nam bio dobar prije našeg rođenja i kako ćeš nam biti dobar poslije svog preseljenja?" Otac odgovori: "Prije rođenja sam vam izabrao majku zbog koje se nećete stidjeti izići na ulicu, a poslije moga preseljenja pomagat ću vam time što se bojim i vjerujem u Allaha i što govorim istinu."

Kako prolazimo kroz naše dnevne obaveze, preokupirani smo svojim poslovima, ali koliko nas je svjesni da nam je jedan od najvažnijih poslova i obaveza odgajanje djece, jer će nas Allah za tu obavezu pitati na Sudnjem Danu. Poslanik a,s, je rekao: Abdullah Ibn Omer prenosi da je Allahov Poslanik a,s, rekao: "Svi ste vi pastiri, i svaki pastir bit će odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado." Buhari.

Kao riditelji, Allah nas je obavezao za našu čeljad, i to je prioritet broj jedan, da odgoje djecu kao muslimane. I kao odgajatelji nikada ne bi trebali djecu učiti da je islam religija obaveza i rituala koji se moraju ispoštovati ili odraditi u određeno vrijeme, ujesto toga, moramo ih učiti i ubjediti da je islam koncept života.

Kao pastiri mi smo odgovorni za svoje stado i mormao ih usmjeravati ka pravom putu, da im skrenemo pažnju na zabranjeno itd. Poslanik a,s, kaže; Znajte da svaki vladar ima ono što je zabranjeno, a upamtite da su Allahove zabrane na Njegovoj Zemlji poslovi koje je On zabranio. Buhari.

Kako se mi odnosimo prema zabranjenoj paši, da li puštamo svoju djecu na mjesta koja su zabranjena? Gdje idu naše kćerke i sinovi? Na koja mjesta, na koju ispašu? Je li vodimo računa o njima? Mnogi roditelji misle da su postigli veliki uspjeh, jer šalju svoju djecu na mektebsku nastavu. Ali smo zaboravili jako važan segment, da naša djeca formiraju svoje vlastito mišljenje o islamu, na onaj način kako im se prezentira kod kuća.

Kao roditelj, da li si ogorčen kada tvoje djete donese loše ocjene ili rezultate iz škole, ali jesmo li na isti način ogorčeni i ravnodušni kada djete propusti namaz, kada ne posti koji dan u ramazanu, kada im čak i roditelji nedaju da poste tokom nekakvih treninga, jer ko biva moraju trenirat, a što ne poste to im nije palo na pamet?!

Više vodimo brige o dječijoj budućnosti i koji univerzitet da upiše nego da ih podučimo islamu, o Sudnjem Danu. Naše kuće su te koje posjduju Kur'ane samo da se prašina skuplja na njih. Koliko se obavlja namaz u kućama, i većina djece ili omladine klanja samo farz i to ako klanja, na takav način ih podučavamo da je islam vrijedan samo par minuta ili sati, kad klanjamo ili ako odu u mekteb ili za bajram itd, i tako i oni uče svoju djecu.

Kako da budemo dobri pastiri? Moramo se zapitati, je li moj islam onakav kakav je objavio Allah i dostavio Poslanik a,s, ili je naš privatni? Je li naša djela potvrđuju naše riječi? Koliko vremena trošimo u izučavanju ili iščitavanju islama, u obožavanju Allaha dž,š.

Kao roditelji pastiri koji imaju zadatak da daju djeci dobar islamski odgoj, naša primarna zadaća i imperativ od Allaha dž,š, je: O vjernici, čuvajte sebe i svoje porodice od Džehebnemske vatre.! Pa, jesmo li se zaštitili i jesmo li zaštitili svoju djecu i one za koje smo odgovorni? 

No comments:

Post a Comment

Khtbah: Planning

via IFTTT