May 21, 2015

Trougao poslanikove najave!

Trougao poslanikove najave!

najdAbdullah ibn Omer r,a, prenosi da je poslanika,s, rekao: Gospodaru naš, učini nam blagoslovljenim naš ŠAM! Gospodaru naš, učini nam blagoslovljenim naš JEMEN! Allahov poslaniče rekli su: I naš NEDŽD! On je a,s, odgovorio: Gospodaru naš, učini nam blagoslovljenim naš Šam! Gospodaru učini nam blagoslovljenim naš Jemen! Allahov poslaniče rekli su: I naš NEDŽD! Mislim da je treći put rekao; Tamo će biti zemljotresi i smutnje, a pojavit će se i šejtanov rog. Imam Buahri, Imam Tirmizi i Imam Ahmed. I Šejh Albani ga ocjenjuje kao sahih (vjerodostojan) po Šejhu Albaniju r,h, Nedžd je Irak. I ako Imam Buhari bilježi ovaj hadis onda nema potrebe da ga iko ocjenjuje! Ali otom potom.

Iz navedenog hadisa koji navodi mjesto ''Nedžd'' koje se nalazi u samoj saudiskoj arabiji, a ne Irak! Jer u to vrijeme islam još nije stigao do iraka!
old-najdSalim b. Abdullah b. Omer r.a. je rekao: Čuo sam svoga oca Abdullaha b. Omera kako kaže da je čuo Allahovog Polanika a,s, kada je rekao: Smutnja ce doći odovud, pa je pokazao rukom prema istoku-odakle izlaze šejtanovi rogovi. Imam Buhari.

U medini sunce izlazi iz pravca Nedžda a ne iz pravca Iraka! Nedžd takođe ima značenje ''Visoko ili uzvišeno mjesto'' Nedžd kao što je Rijad je 12000 metara iznad razine more (nadmorske visine) dok je Irak niži, samo 50 metara iznad razine mora (nadmorske visine). Topografka karta pokazuje da je Nedžd žute boje (visoko) dok je Irak posebno Kufa tamno zelene boje (niže).

Aiša r,a, prenosi da je Poslanik a,s, rekao: Mikat za hadžije (mjesto oblačenja ihrama) za stanovnike Medine je Zul Hulejfa, za stanovnike Šama i Egipta je El-Džuhfa, za stanovnike Iraka Zatul Irk, a za stanovnike Nedžda Karn, za stanovnike Jemena Jelamlam. Imam Nesai (sahih, uatentičan).

Muhammed a,s, je spomenuo KARN – šejtanov rog u hadisu koji govori o Nedždu, a njihov mikat za hadž je mjesto koje se zove Karn, što znači rog na arapskom. U spomenutom hadisu je jasno da se radi o dva različita mjesta sa dva različita mikata.

Nadam se da svi muslimani razumiju da zbijanje drugih muslimana nije islam! Boriti se protiv muslimana nije islam! Otimati njihovu imovinu, ubijati njihovu djecu, starije, porobljavai omladinu, silovati muslimanke itd, to nije islam! Allah dž,š, kaže u suri Nisa 94: O vjernici, kada u boj krenete, na Allahovu putu, sve dobro ispitajte i onome ko vam nazove selam ne recite: "Ti nisi vjernik!" – kako biste se domogli ovozemaljskih dobara; ta u Allaha su mnoge dobiti! I vi ste prije bili kao oni, pa vam je Allah darovao milost Svoju; zato uvijek sve dobro ispitajte, a Allahu je, zaista, poznato ono što radite.

Nagovještaj tougla u ahiri zemanu je od krucialne važnosti! Zašto je poslanik Muhammed a,s, dovio za blagostanje Šama i Jemana a spomenuo je šejtanske rogove, zemljotrese i iskušenja iz Nedžda?

Zato jer Šam i Jemen igraju velikuu ili glavnu ulogu pred kraj svijeta! U šamu će se spustiti i Isa sin Merjemin a,s. Nevvas ibn Sem'an r,a, prenosi da je poslanik a,s rekao: Isa a,s, sin Merjemin, spustit će se kod Bijele munare u istočnom Damasku. Imam Ebu Davud.

Abdullah ibn Havvale El-Ezedi r,a, prenosi da je poslanik a,s, rekoa: Formirat ćete razne vojne formacije, jedna od njih će biti u Šamu, druga u Jemenu a trća u Iraku. Ibn Havvale reče: Allhov poslaniče! Izaberi jednu za mene: poslanik a,s, reče: Drži se Šama. A ko to ne može, onda izaberite Jemen. A Allah je obečao da će sačuvati Šam i njegove stanovnike smutnji. Imam Ahmed i Imam Hakim, hadis je vjerodostojan.

Imam Taberani prenosi od Abdullaha ibn Omera r,a, da je posanik a,s, rekao: Vidio sam u snu da je uzet stub Knjige ispod moje glave, pa sam ga pratio pogledom i vidio da je stavljen u Šamu, a kada se pojave neredi i fitneti, sigurnost i vjerovanje će biti u Šamu. Ebu Neim u el-Hilje, ibn Asakir, imam Taberani, hadis je vjerodostojan.

Ebu Zerr El-Giffarij r,a prenosi da je poslanik a,s, rekoa: Šam je zemlja konačnog okupljanja i zemlja proživljenja. Imam Ahmed, ibn Asakir i Imam Hakim, hadis je vjerodostojan.

A zašto Jemen ?

Abdullah ibn Omer r,a, prenosi da je poslanik as, rekao: Na kraju vremena, pojavit će se vatra iz Haderulmevta i sakupit će ljude na jednom mjestu. Ashabi su upitali šta nam naređuješ da činimo Allahov poslaniče? Poslanik a,s, reče: idite u Šam! Imam Ahmed, Ibn Hibban i Imam Tirmizi, hadis je vjerodostojan.

Prenosi se od Ebu Hurejre, r.a, da je Poslanik, a.s, rekao: "Zaista će Allah poslati iz Jemena vjetar čiji će (dodir) biti nježniji od svile. Niko ko imadne makar zrno imana u svome srcu neće ostati a da mu on neće donijeti smrt."

Ebu Hurejre r,a, prenosi da je poslanik a,s, rekao: Neće nastupiti Sudnji Dan dok Rimljani ne dođu u Dabik (mjesto u Siriji) a prema njima će krenuti ojska iz Medine, koju će sačinjavati najbolji ljudi na Zemlji u to vrijeme. Kada se posafaju (poredaju) reći će Rimljani: Pustite nas da se borimo protiv onih koji su zarobili naše vojnike! Reći će muslimani: Ne, tako nam Allaha, nećemo dozvoliti da napadnete našu braću! Doći će do borbe, jedna trećina vojske će pobjeći i njima Allaha dž,š, nikada neće oprostiti. Druga trećina će pasti kao najbolji šehidi, a treća trećina će pobjediti i oslobodit će Konstantinopolis. Dok budu dijelili plijen, a sablje im budu okačane o masline, zavapit će šejtan: dedžal je među vašim porodicama! To će biti laž, pa kad dođu u Šam, Dedžal će izaći i kada se budu pripremali za borbu i budu redali borbene redove i zaučit će se ikamet, pojavit će se Isa a,s, sin Merjemin. On a,s, će predvoditi džemat, a kada ga vidi Dedžal topit će se kao što se topi sol u vodi, a kada bi ga tako ostavio potpuno bi nestao, ali će im Isa a,s, pokazati njegovu krv na koplju. Imam Muslim broj hadisa je 6924.

Dakle od velike važnosti su naš Šam i naš Jemen kako poslanik a,s, kaže u hadisima. A zašto je saudija napala Jemen, jel zbog šija ili je samo izgovor?

Ko je uspio donekle promjenuti riječ i značenje Nedžda da to nije Nedžd saudiski, ko je porušio Hilafet i uz pomoć koga? Ko je promjenio ime Istanbul umjesto Konstantinopolis kako se spominje i u hadisu.?

Znamo da su se desile razne fittne i iskušenja iz iraka pogotovo u vrijeme Osmana r,a, ali glavni udarac rušenja hilafeta je bio iz Nedžda, Husein Šerif i njegovi sinovi su dosta tome doprinjeli i svakako je da snose odgovornost za uništenje hilafeta, nastanak nove kraljevine saudiske arabije je odigrala glavnu ulogu, sama pojava kraljevine na čelu sa Ibn saudom, sinvi sauda slično kao i Kemal Ataturk moderne Turske. Pojava kraljevine je značilo ujedno i nestanak hilafeta u tim prostorima!

Ko surađuje s onima koji ruše islam, jeli saudija ta koja štiti ili doliva gorivo? Ipak se pokazalo da su oni veliki izdajnivi ovog ummeta, ali i tome dođe kraj, samo su potvrdili ono što je najavljeno u hadisima.

Molim Allaha dž,š, da nam otvori oči, da slijedimo naj-ispravnije, amin.

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT