Jan 29, 2016

Muslimanska ili naša omladina!

Muslimanska omladina

Zahvala Allahu dž,š, Gospodaru svih stvorenja, salavat i selam na Allahovog poslanika Muhammeda a,s, iskrenog i povjerljivog. Gospodaru mi ništa neznamo osim onog čemu Si nas Ti podučio, Ti sve znaš i Ti si mudar. Gospodaru poduči nas onome što je dobro za nas, i okoristi nas onim čime Si nas podučio, povećaj nam znanje! Pokaži nam dobre stvari kao dobre i pomozi nam da ih radimo, pokaži nam zlo lošim i pomozi nam da ih se klonemo. Gospodaru izbavi nas iz tmina i varki na svjetlo i znanje, i izbavi nas iz blata strasti i požuda u džennet i Tvoju blizinu.

Jedan od prioriteta muslimana i njihovih zajednica je svakako edukacija i odgoj muslimanske omladine! Ako želimo da vidimo budućnost muslimanskih zajednica onda pogledaj gdje im je mladež danas, jer sutra su oni majke i očevi, oni će da predvode zajednice, i oni će graditi džamije!.

Allahov poslanik a,s, je ovo uvidio i zato je posvetio punu pažnju prema mladim ashabima. Kad se spomene riječ ''ashabi'' mi odmah pomislimo na starije i da su samo stariji bili ashabi Allahovog poslanika a,s. Malo ko od nas primjećuje da je ustvari bilo mnogo ashaba koji su bili omladina, mlađi kao i stariji, muškarci kao i žene. Svi su oni učili od poslanika a,s i svi su učestvovali u izgradnji mladog muslimanskog društva. On a,s, ih je učio riječima kao i djelima, igrao bih se sa njima, smijao bih se i bio bi zadovoljan da ih podučava.

Abdullah ibn Abbas r,a, je jedan od tih mladića ashaba. On je bio i poslanikov rođak a njegova strina je bila jedna od poslanikovih žena. Bio je uz poslanika a,s, često bi posjećivao strininu kuću, kroz sve to je puno toga naučio vodila se briga o njemu i njegovom ponašanju, takođe i poslanik a,s, bi se brinuo za njega čak je upućivao i dove za njega; Gospodaru poduči ga razumjevanju Kur'ana i poduči ga razumjevanju vjere.

Takođe jedne prilike spominje ibn Abbas r,a, da je jednog dana bio sa poslanikom a,s, dok su jahali magarca. Ibn Abbas r,a, je tada imao oko 10 godina. Poslanik a,s, je iskoristio tu priliku da ga poduči nečemu; O mladiću, podučit ću te nečemu: Sjećaj se Allaha i Allah će te zaštititi. Misli na Allaha i naći ćeš Ga ispred sebe. Ako tražiš, traži od Allaha, ako tražiš pomoć, traži pomoć od Allaha. Znaj, kada bi svi narodi skupili se zajedno da ti pomognu, pomogli bi ti samo onoliko koliko ti je Allah već ranije propisao, a kada bi svi oni sakupili se da ti naškode, naškodili bi ti samo onoliko koliko ti je već ranije Allah propisao. Pera su podignuta, a stranice su se osušile.

Imam Et-Tirmizi prenosi: “Ispunjavaj svoje obaveze prema Allahu, naći ćeš Ga kako stoji pred tobom; pokušaj da zahvališ Allahu na blagodatima kada si u prosperitetu, On će ti uzvratiti kada budeš u nedaći. I znaj da to što propustiš, uistinu, ne može da bude tvojom sudbinom, a to što ti postane sudbinom, zaista te nije moglo mašiti. Uči da pobjeda dolazi kroz izdržljivost, a olakšanje dolazi s bolom i da poteškoća dolazi s obiljem.

Abdullahove godine nisu spriječile poslanika a,s, za savjet i ako se čini previše ozbiljno za te godine! Jer je poslanik a,s, vidio u njemu veliki kvalitet za ovaj ummet. Poruka je bila lahka za razumit, ali je ipak ozbiljna i od velike važnosti za čitav život ovog mladića. Same riječi ''o mladiću''! na početku je shvatio Abdullah da se poslanik a,s, obraća njemu.

Neko možda može zapitat; koliko je ispravno i prikladno da dječak od 10 godina nauči tu lekciju, tako jaku poruku, pobjeda, tegoba, strpljenje i vjerovanje. Zar ne bi se dječak trebao malo igrat kako mi kažemo! Nek živi svoj život, naučit će kad poraste itd. Svakako da je preikladno, zar ne vidiš ko mu je učitelj!

Hasan i Husejn r,a, su unuci poslanika a,s, a i oni su bili njegovi ashabi, on ih je pazio, odgajao, podučavao, dok su još bili dječaci kad su proši pored jednog starca koji je uzimao abdest, oni su vidjeli da čovjek nezna uzeti abdest, zabrinuli su se kako da mu ukažu na grešku ali da ga ne uvrijede. Došli su do zaključak te rekli; Mi hoćemo da nam ti presudiš! Moj brat kaže da on isprvnije uzima abdest od mene a ja kažem da ja uyim abdest ispravnije! A čovjek im reče; uzmite abdest, oni obadvojica počeše da se abdeste, a starc ih prati, te reče: Tako mi Allaha obadvojica uzimate abdest bolje od mene.

Tako su čovjeka podučili važnom aspektu čistoće bez koje se namaz ne prima. Ali su proveli u školi poslanika a,s, zatim je poslanik a,s, rekao: Allah će izmiriti između dvije velike skupine muslimana preko mog sin, (misleći na Hasana r,a).

Zejd ibn Sabit r,a, je imao samo 13 godina kad je poslanik doselio iz meke u medinu, Zejd je bio poslanikov a,s, komšija, česo je odlazio kod poslanika a,s, tako je naučio mnogo Kur'ana i hadisa od poslanika a,s, naučio je i da čita i da piše, tako da je postao jedan od poslanikovih pisara Kur'ana časnog.

Enes ibn Malik r,a, je još jedan mladi ashab koji je učio od poslanika a,s, rekao je r,a: Služio sam poslanika a,s, 10 godina, i nikada mi poslanik a,s, nije rekao za nešto što sam uradio zašto sam to uradio ili ako nešto nisam uradio zašto to nisam uradio.

Mnogo je hadisa koji govore o ovakvim primjerima. Naša omladina treba da ima uzora kojeg će slijediti i koji će svi zajedno slijediti stope poslanika a,s. Jer poslanik a,s, ih je učio, igrao se sa njima, smijao se, šetao bi sa njima i povjerio bi im neke teške stvari.

Svi mi kao zajednica bi trebali biti uzor našoj omladini, njihova edukacija je odgovornost njihove zajednice i njihovih vođa, nije dovoljno dragi brate da garantujemo našoj djeci sekularnu edukaciju ili ovosvjetsku u najboljim školama u ovoj zemlji, njegova budućnost i budućnost islama je puno važnije. Ako mislimo da škola u koju ide nema utjecaja na djete, djecu s kojom se igra i ogromno glamuzorno društvo u kojem se nalazimo, varamo se!

Svi mi dobro znamo šta se dešava u privatnim i državnim školama, zato moramo imati iskrenu konverzaciju sa našom djecom, da vidimo gdje su fizički i duhovno!

Svi zajedno kao zajednica moramo stati zajedno i ozbiljno razmisliti i popričati sa omladinom, njihovim problemima, potrebama i izazovima. Zato se molim Allahu svemoćnom da nam pomogne i da nam ukaže na najbolje Amin. 

Imamsedin / January 22nd 2016 / Rabiul Akhir 12th 1437

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT