Feb 2, 2016

Kratki nasihat !!

Kratki nasihat !!

Hvala Allahu dž,š, Gospodaru svih svjetova, Koji nas je počastio sa uputom, Koji nas je učinio muslimanima i koji nas je počastio sa poslanikom Muhammedom a,s, i Koji nas je učinio najboljim ummetom koji se ikad pojavio, ako budemo radili po onome što od nas islam traži i zahtjeva. 

Danas kad pogledamo predavanja, lahko ćemo primjetiti da se kreću o naređivanju nečeg dobrog ili zabranivanje nečeg loše, dakle radi ovo nemoj to itd...

Mo, međutim ako se malo vratimo na poslanikovu a,s, metodologiju uvidjet ćemo da smo mi preskočili vrlo važnu praksu ili metodu, i tako kasnimo i pokušavamo malte ne da gradimo zgradu počevši od krova! 

Prenosi Ebu Hurejre r,a, da je Allahov Poslanik a,s, rekao: Podstičite vašu djecu da klanjaju od sedme godine, a od desete ih udarite ako su nemarna i odvajajte ih u njihovim posteljama.”(Ebu Davud, Sahih u Albanijevoj Sahih el-Džamiji, 5868). 

Ako uzmemo u obzir ove godine tj; od 7-10 to je odprilike 3 godine, ali su od velike važnosti za odgoj djeteta, ovo je bila metoda poslanika a,s. Ovo izgleda vrlo čudnoza nas danas, jer kod nas je izreka neka ga ili neka je neka se igraju još su mali, tako da djeca od 20 godina kod nas su još mali i još nemaju obavezu ili da kažem naviku da klanjaju i da namaz obaljaju, a mislim da je ipak kasno kad djete odnosno momak ili cura napune 20 pa ih tek počnemo podučavati nečemu čemu nisu naviku prije! 

U te tri godine zaista je velika korist i navikavanje na namz i ima ogroman efekat na čovjeka odnosno djete. U te tri godine koliko djete obavi namaza, jesmo li se upitali izračunajte, uzmimo u obzir da je u godnini 365 dana pomnožimo to sa 5 dnevnih namaza to dođe odprilike oko 1825 namaza. Zatim cifra ide na gore!

Dakle tih par hiljada namaza svakako da će imati veliki utjecaj na odgoj djeteta! Dakle ovo je metodologija poslanika a,s, ali se haman nama ne sviđa pa nam je lakše prihvatit neku drugu metodu od nekog pedagoga itd. Ali najbolji psiholog i podagog je poslanik a,s.  

Poslanik a,s, kaže: Namaz je stub islama, ko ga poruši porušio je stup islama

Zašto žudimo za tuđim vrlinama a mi imamo najvrednije i najbolje, mi imamo što drugi svi nemaju, mi imamo draga braćo ŠEHADET. Zar ne vidite da nas zbog đehadeta ubijaju, proganjaju, ponižavaju, uzimaju pravo, nazivaju raznim imenima itd. Oni to rade samo iz ljubomore, iz zobe prema nama vjernicima.

Kaže Allah dž,š, u Kur'an i Kerimu u suri Bekare: Mnogi sljedbenici knjige (prvenstveno židovi a i kršćani) jedva bi dočekali da vas, pošto ste postali vjernici, vrate u nevjernike, iz lične zlobe svoje, i ako im je istina poznata

Jasno je njima da je kod nas istina, jasno je njima da je poslanik Muhammed poslat cijelom čovječanstvu, jasno je njima da je on pečat svih poslanika. Ovaj ajet pojašnjava zlobu sljedbenika knjige, oni to rade iz ljubomore, jer mi imamo ono što oni nemaju, pa nas žele zavesti. Ta njihova zloba dolazi kako Kur'an naglašava ''min indi efusihim'' tj iz lične zlobe, nije im to naređeno u objavi, već je to njihov izbor.

molim Allaha da nas sačuva od njihovog zla i belaja, da nas uputi i poveća nam uputu, da nam spasi našu omladinu. Amin.

Imam Sedin Agić
January 30-2016


No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT