Apr 15, 2016

Poruka iz Isra'a i Miradž današnjem ummetu

Poruka iz Isra'a i Miradž današnjem ummetu

Draga braćo: Sa mjesecom redžebom ustavri mi se prisjećamo čudesnog događaja. Jedna od posebnih poziva od Allaha dž,š, poslaniku Muhammedu a,s, a to je svakako Isra i Mi'radž. Ne važno kako ko gleda na taj događaj, ja ne govorim kad je se desio i u kom mjesecu, ali ono što se ummet ne razilazi i u čemu se svi slažu jeste ovaj veličanstveni događaj.

Svakako ovo je i simbol ljubavi i milosti Allaha dž,š, prema poslaniku a,s, kao i prema ummetu poslanika a,s. Ovo je ujedno i naj-plemenitije putovanje koje je podareno upravo poslaniku ummeta.

Zamislite, putovanje Isra koje se desilo iz Mekke u Bejtul Makdis, koje je inače trajalo nekoliko mjeseci u tom vremenu! A poslanik a,s, je to prešao u jednom djelu noći!

Putovanje je prevazišlo vrijeme i prostor koje je dio mu'džize. Ovo je nezamislivo i iznad je naše mašte da se uzdigne iznad nebesa, ali je poslanik a,s, sve to prešao i došao do sidretul munteha (gdje se sve završava).

Neki koji su čuli za ovaj događaj su optužili poslanika a,s, odbili su da povjeruju u to i taj događaj. Kaže uzvišeni u suri Isra 1: Hvaljen neka je Onaj koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali. On, uistinu, sve čuje i sve vidi.

Draga braćo; u ovom ajetu, Allah dž,š, započinje ovu suru sa ''Hvaljen'' što nam ukazuje na nešto veliko, ali ipak je to nešto što Allahu nije teško! Za one koji još sumnjaju u taj događaj, Allah dž,š, nam napominje da je se to desilo sa Allahovom vooljom i moći! Pa dragi brate hoćeć li opet sumnjat u Allahovu Moć, volju i snagu?

Šta možemo uzeti iz ovog događaja? Ovaj događaj nosi sa sobom vredne poruke, mi ćemo spomenuti neke od njih!

Prva: Ajet koji smo proučili je opomena nama zauvjek, i da konstantno razmišljamo o Allahovim znakovima, veličini, danas mi možemo puno više toga vidjeti, više nego prije.

Kad uvidimo Allahove znakove oko nas, ona bi trebali razmisliti o njima, ako budemo tako postupali, to će nam povećati iman i vjerovanje, učvrstit će naše korake na stazi islama. Vjerovanje bi se trablao učvršćivati sa sigurnosšću, a sigurnost dolazi sa posmatranjem Allahovih znakova, zapitkivanjem i istraživanjem! Kaže uzvišeni u suri Fussilet 53: Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim, a i u njima samim, dok im ne bude sasvim jasno da je Kur'an istina. A zar nije dovoljno to što je Gospodar tvoj o svemu obaviješten?

Zato draga braćo, učvrstimo svoje vjerovanje i sigurnost u sebe, u našu djecu i našu porodicu, kroz posmatranje i osmatranje, zapitkivanje i rezonovanje. Ovakav način će nam pomoći da nam se iman poveća i da nam se duše pročiste! Nećemo osjećati prazninu, niti usamljenost, bit ćemo uvjek povezani sa neprekidnom vezom!

Drugo: Ovaj ajet iz sure Isra nam pokazuje poslanikovo putovanje koje transformiše čovječanstvo.  Kao što je poslanik a,s, blagodat cijelom čovječanstvu, tako smo i mi muslimani blagodat cijelom svijetu.

Imati ovo na umu znači da sav naš trud i učinak mora biti UNIVRZALAN, da okoristi sva Allahova stvorenja. Naše zasluge, naša zalaganja moraju biti uporediva sa internacionalnim standardima. Svejedno da li to bilo u edukativnom smislu, istraživačkom, ekonomskom, socialnom ili bilo kom drugom segmetnu, mora biti najbolje!

Treće: Sve što je poslanik a,s, iskusio na tom blagoslovljenom putovanju ukazuje na milost Milostivog, i daje akcenat na važnost znanja i nauke! Milost Allaha dž,š, obuhvata sve! Kad je poslanik a,s, bio tužan zbog smrti amidže Ebu Taliba i Hadidže r,a, Allah dž,š, mu je donio radost, ukazao mu je na milost u pozivu na tako specialno putovanje.

Tako isto, uspostavljanjem namaza tokom noćnog putovanja isra'a i mi'radža Allah dž,š, pokazuje svoju beskonačnu milost. Allah dž,š, je naredio da se namaz obavlja pet puta na dan, i to je tačno onoliko koliko je čovjek u mogućnosti da priušti. Zamisli da je Allah dž,š, kojim slučajem propisao više od toga, daleko od naše mogućnosti, kako bi tek onda ispunjavali Allahove naredbe.

Znajući ovo, kako da učinimo naš namaz perfektnim? Kako možemo putovati na daleka mjesta za vrlo kratko vrijeme? Da bi odgovorio na ova pitanja, čovjek mora da posjeduje određeno znanje!

Jer jedino sa znanjem možemo obaviti namaz na najbolji način. Sa znanjem možemo spoznati Gospodara! Sa znanjem možemo pridonjeti napredak u tehnologiji koja će pomoći ljudima, sa znanjem, možemo razlikovati dobro od lošeg, sa znanjem, možemo povećati našu ljubav prema Allahu dž,š, poslaniku a,s, sa znanjem se možemo sačuvati od patnje na budućem svijetu!.

Imamsedin April 15th 2016 / (th Rajab 1437 

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT