Apr 1, 2016

Pročišćavanje srca i duše!

Pročišćavanje srca i duše!

Naredba da očistimo naša srca od grijeha je bitan islamski osnovjoš od ranih faza objave u Meki. Ovo je poznato kao "pročišćavanje duše" (tazkiyyat an-nefs). Kaže uzvišeni u suri Šems 9-10: Uspjeće samo onaj ko je očisti, a biće izgubljen onaj ko je na stranputicu odvodi!

U suri Šuara 88-89: Na Dan kada neće nikakvo blago, a ni sinovi od koristi biti, samo će onaj koji Allahu srca čista dođe spašen biti."

Učimo iz ovih ajeta da je naš uspjeh na onom svijetu zavisi o pročišćavanju naših srca na ovom svijetu. Moramo očisti naša srca od duhovnih grijeha, kao što su pohlepa, zloba, zavist, arogancija, i sklonosti uživanja na ovom svijetu (svjetovnost). Umjesto toga, moramo srca ukrasiti sa vrlinama kao što su, velikodušnost, suosjećanje, milosrđe, poniznost, i asketizam. Pročišćavanje srca bio je jedan od prvih naredbi s kojima Mojsije ili Musa a,s,  koji je poslan Faraonu. Kaže uzvišeni u suri Naziat 17-18: Idi faraonu, on se osilio, i reci: Da li bi ti da se očistiš?!

Čistoća srca je također jedan od glavnih  crta, karakteristika Ibrahima a,s. Uzvišeni kaže u suri Safat 83-84: Iste vjere kao i on bio je i Ibrahim, kad je Gospodaru svome iskrena srca došao.

Jedan od osnovnih metoda koje možemo koristiti da pročistimo naša srca je da upućujemo iskreno dove u skladu sa sunnetom poslanika Muahmmeda a,s. Uzvišeni kaže u suri Eala 14-15: Postići će šta želi onaj koji se očisti, i spomene ime Gospodara svoga pa molitvu obavi!

Kad zamolimo Allaha dž,š, za oprost naših grijeha, to uklanja i odvratnost s naših srca i čini nas skrušenim. Kada molimo Allaha da uputi sviju, to uklanja zlobu i mržnju s naših srca i čini nas da volimo druge u ime Allaha. A kad se sjetimo budućeg svijeta i Sudnjeg Dana, to nas čini manje privrženijim spram dunjaluka, i podstiče nas da više pomažemo drugim!

Na ovaj način, poslanik a,s, je čistio svoje srce svakog jutra i svake večeri, upućivanjem dova. Enes ibn Malik r,a, prenosi rekao mi je poslanik a,s: O mladiću! Ako si u mogućnosti da svakog jutra i svake večeri odkloniš mržnju i zlobu iz svog srca prama bilo kome, uradi to! Zatim je poslanik a,s, rekao: O mladiću! To je moja praksa moj put, i ko god oživi moju praksu taj me voli, a ko god mene voli bitće samnom u Džennetu!. Sunen Tirmizi, hasen.

Svrha obavljanja namaza je da nas spreči od griješenja i nemorala. Kaže uzvišeni u suri Ankebut 45: Kazuj Knjigu koja ti se objavljuje i obavljaj molitvu, molitva, zaista, odvraća od razvrata i od svega što je ružno; obavljanje molitve je najveća poslušnost!

Ebu Hurejre r,a prenosi da je poslanik a,s, rekao: došao je čovjek poslaniku a,s, te je rekao: Taj i taj klanja noćni namaz ali krade ujutru! Poslanik a,s, je rekao; Zaista, namaz će ga sprečiti da to ne čini! Imam Ahmed, sahih.

Sljedeću metodu možemo koristiti da očistimo svoja srca je djeljenje i činjenje dobročinstva prema drugima. Kaže uzvišeni u suri El-Lejl 17-18: A od nje će daleko biti onaj koji se bude Allaha bojao, onaj koji bude dio imetka svoga udjeljivao, da bi se očistio.

U suri Tevbe 103 uzvišeni kaže: Uzmi od dobara njihovih zekat, da ih njime očistiš i blagoslovljenim ih učiniš, i pomoli se za njih, molitva tvoja će ih, sigurno, smiriti. – A Allah sve čuje i sve zna. Kad izdvojimo iz našeg imetka kao sadaku, to nam pomaže da uklonimo sa naših srca zavidnost, zavidnost naspram onog što drugi imaju. Sadaka ne znači samo udjeljivanje i izdvajanje iz svog imetka, nego znači i davanje ljudima svoje vrijeme, svoj trud, posao pa čak i svoj osmjeh i lijepu riječ.

Džabir bin Abdullah r,a, prenosi da je poslanik a,s rekao: Svako dobro djelo je sadaka. Zaista, dobro djelo je i kad se nasmješie u lice svoga brata, zahvatiti vodu svojom kofom i napuniti kofu tvoga brata tebi je sadaka. Tirmizi, sahih. Sadaka je obaveza svakog muslimana, svako bi trebao da dadne od onog što ima, imetak, vrijeme, ideju, energiju itd. Ako ništa drugo, ond asvako može da se suzdrži da ne vrijeđa druge.

Ebu hurejre r,a, prenosi da je poslanik a,s, rekao: Na svaki ljudski zglob u svakom danu u kome izađe sunce treba dati sadaku. Izmiriti. Dvojicu je sadaka, pomoći čovjeku da uzjaše svoju jahalicu ili pomoći mu da na nju digne tovar sadaka je, a i lijepa riječ sadaka je. Svaki korak kojim korača ka namazu je sadaka a i ukloniti s puta ono što smeta sadaka je. Imam Muslim

Kad neko počini grijeh tada crna mrlja zastre čovjekovo srce! Ali ga otklanja sa pokajanjem i dobrim djelima. Ebu Hurejre r,a, prenosi da je poslanik a,s, rekao: Kada rob počini grijeh, na njegovom se srcu pojavi crna tačka, a kada se pokaje, ostavi grijeh i zatraži oprosta, srce mu se očisti. Ako se vrati činjenju grijeha, onda se tačka poveća sve dok u potpunosti ne obavije njegovo srce, a to je prekrivanje koje je Allah spomenuo u Kur’anu.  U suri Mutafifin 14: A nije tako! Ono što su radili prekrilo je srca njihova,. Ibn Madže.

Zato svaki musliman treba da konstantno čini dove, djeli sadaku, da čini dobra djela sve dok mu se srce ne pročisti. U završnici, spas muslimana ovisi o njihovoj čistoći srca i duše te uljepšavanjem istih sa vrlinama. Čišćenje se postiže kroz obavljanje istinskih dova, namaza, dobrih djela, sadake prema drugima. Mora nam biti na umu da će nam biti suđeno prema onome kako su naša srca bila čista. Ebu Hurejre r,a, prenosi da je poslanik a,s, rekao: Zaista Allah ne gleda u vaše izglede niti u vaš imetak, već gleda u vaša srca i djela. Imam Muslim.

April 1-2015 / 23 Džumadel Ahir 1437

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT