Sep 3, 2016

Poruka sure El-Džum'ah 2 dio

Poruka sure El-Džum'ah 2 dio

U prvom dijleu smo govorili o samo tri ajeta iz ove kratke ali važne sure. Takođe smo govorili o Allahu dž,š, i Njegovm poslaniku Muhammedu alejhi selam. Te kako je svjetlo došlo ljudima od Allaha dž,š, preko poslanika a,s, cijelom čovječanstvu. U ovom našem drugom djelu spomenut ćemo još par ajeta te se kratko osvrnuti na njih i njihove poruke. 

Kaže uzvišeni; مَثَلُ الَّذِينَ حُمِّلُوا التَّوْرَاةَ ثُمَّ لَمْ يَحْمِلُوهَا كَمَثَلِ الْحِمَارِ يَحْمِلُ أَسْفَارًا ۚ بِئْسَ مَثَلُ الْقَوْمِ الَّذِينَ كَذَّبُوا بِآيَاتِ اللَّـهِ ۚ وَاللَّـهُ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
Oni kojima je naređeno da prema Tevratu postupaju, pa ne postupaju, slični su magarcu koji knjige nosi. O kako su loši oni koji poriču Allahove ajete! – A Allah neće ukazati na Pravi put narodu koji neće da vjeruje.

Poređenje koje se spominje u Kur'anu, a ovo je samo jedno od njih, ko ne postupa po objavi i ko okrene glavu od objave poput židova koji znaju za poslanika Muhammeda alejhi selam, ali ipak neće da prihvate istinu! Ito je kao i magarac koji nosi tovar a nezna šta nosi, imati objavu i uputa, imati knjige znanja i upute a ne znati šta u njima piše je poput magarca koji nosi tovar. Pa kako onda da Allah ukaže na pravi put ako to i sam čovjek neće, zato ummete, muslimani, sljedbenici poslanika Muahmmeda a,s, ne okrećite glave, sljedite poslanika, kako bi bili sačuvani magarećije pameti. 

i na kraju sam ćeš sebi učiniti nepravdu, a bit će ti žao, poslje ćeš tražiti grešku u nekom drugom, nekog frugog ćeš optužiti da te je zao a ti sam muslime nisi htio da sljediš ono što ti se kazuje i ono što ti se objavljuje. 






No comments:

Post a Comment

Khutbah: Good and bad, the Qur’anic example

via IFTTT