Sep 23, 2016

Propis onih koji ne klanjaju Džumu namaz !!

Propis onih koji ne klanjaju Džumu namaz !!

Abdullah bin Mes'ud, r.a., prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao ljudima koji su izostali sa džume: Bavio sam se mišlju da naredim nekom čovjeku da klannja ljudima, a zatim da zapalim kuće onima koji izostaju sa džuma-namaza. (Imam Muslim)
Ko ostavlja džuma namaz bit će mu srce zapečaćeno

1. Resulullah, s.a.v.s., veli: Ili će oni koji ostavijaju džuma-namaz prestati s izostajanjem, ili će im Allah zapečatiti srca, pa će postati od nemarnih (gajila). (Imam Muslim)

2. Resulullah, s.a.v.s., veli: Ko izostavi tri džume ravnodušno, Allah će mu zapečatiti srce. (Imam Ebu Davud)
3. Resulullah, s.a.v.s., veli: Ko izostane sa tri džume, bez velike potrebe, Allah će mu zapečatiti srce. (Imam Ibn Madže)
4. Ibn Omer, r.a., veli: "Ko izostavi namjerno, bez razloga, tri džume, Allah, dž.š., zapečatiti će mu srce pečatom licemjerstva.'
5. Resulullah, s.a.v.s., veli: Prisustvujte zikru (džuma-namazu) i približite se imamu, jer uistinu će se čovjek udaljavati (od imama), pa će to biti razlog da će među zadnjim ući u Džennet, ako ikako i uđe u nijega. (Ebu Davud)

Za onoga ko izostavi džumu propisan je otkup


Vjerovjesnik, s.a.v.s., kaže: Ko izostavi džumu bez opravdanog razloga neka podijeli sadaku u iznosu jednog dinara, pa ako ne bude imao, onda pola dinara. (Imam Ahmed)

Resulullah, s.a.v.s., veli: Ko propusti džumu bez opravdanog razloga neka dadne sadaku u vrijednosti jednog dirhema, ili pola dirhema, ili sa' (pregršt) pšenice ili pola sa'a. (Imam Ebu davud)
Odlomak iz knjige: 100 odlika dana džume
Autor: Dželaluddin Es-Sujuti
______________________
Neznam kako ljude nije strah svih ovih izrečenih hadisa, ili neznaju ili su im baš srca zapečaćena pa nemogu ni shvatiti niti pouku primiti. Dana je po ovim hadisima zaista mnogo onih kojime su srca zapečaćena, pa teško do njih da dopre ajet ili hadis! 
Džuma u današnje vrijeme je od prijeke potreba za svakog pojedinca, vrlo je mali broj onih koji dolaze inače u džamiju pa makar i subotom i nedjeljom, dakle ako neće doći na džumu kad će doći? U ovom zemanu je teško i onima koji dolaze u džamije i koji klanjaju kod kuće 5 dnevnih namaza, a možeš tek zamisliti problema onih koji ne dolaze nikako ili dva puta godišnje ili čak one koji dođu samo na tabutu. Danas, ko se izoluje od džamije i zajednice muslimana, ko nije u stalnom kontaktu sa muslimanima, teško da ostanu uredu! A ko nije uredu on nije ni u redu, islam je mjera, davno je kazato; Ko nema vjere nema ni mjere! Zaista je tako.
Brate odaberi sebi put dolaska u džamiju, dali svakodnevno pa makar na jedan dnevni namaz, ili heftično jednom, ili dva puta godišnje ili samo na tabutu? Do tebe je! Ali nemoj nikog optuživat, to nek ti je na umu.

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Being Firm in Obeying Allah

via IFTTT