May 16, 2018

Kratka poruka za ramazan 2018

Kratka poruka za ramazan 2018

Hvala Allahu dž,š, na svim blagodatima koje nam je podario, a jedna od tih je svakako mjesec ramazan, mjesec koji ima više imena ili nadimaka čak možemo reći i atributa. To je mjesc čiji početa je RAHME, milost, njegova sredina je MAGFIRET, oprost a treća polovina je ITKUN MINE NAR, spas od Džehenmske vatre. 

Takođe to je mjesc koji se naziva, mjesec Kur'ana, mjesec dove, mjesec nade, mjesec skrušenosti, mjesec posta, mjesec ibadeta itd.. u njemu je svaki posao hajr, u njema je jedna nać koja je bolja od 1000 mjeseci, veika nagrada, veiki oprost, veliki poklon koji Allaha dž,š, daje kome hoće a uskraćuje je onome kome hoće. 

Mjesec u kome se posti, neko posti radi Allaha dž,š, neko radi nečeg drugog, ali će post biti primljen samo od onih koji su postili radi Allaha dž,š, jer rekao je Uzvišeni u hadisi kudsiju '' Post je Moj, i Ja za njega posebno nagrađujem'' 

Ramazan je posebna sezona za sve vjernike, a post ima posebnu čar i utjecaj na vjernike i njihove duše, post uzdiže roba na visoke stepenove, čisti ga od grijeha, i činjenja istih, čisti dušu od pohlepe i požude, uči roba pokorosti, predanosti i odanosti jednom jedinom Allahu dž,š. Post ima velike koristi kako fizičke tako i psihičke, zavisno kako ga ko doživljava, ali definitivno čovjeka odgaja na svim razinama svakodnovnog života.

Brate, sestro, majko, oče, hoće li ovaj ramazan biti tvoj i moj odgajatelj, hoćemo li postiti od svega, hoćeo li se sačuvati od grijeha, hočemo li se očistiti, pokoriti i poslušni Allah dž,š, biti, to sve zavisi hoćemo li iskreno od početka postiti radi Allaha dž,š.

Ramazan je pun nude, za tebe i mene, za cijeli ummet, hoćemo li škrtariti na dovi i moliti samo za sebe, hoćemo li preće preko uvreda i oprostiti, pa zajedno u saf pred Allaha stati, zajedno svoje ruke podići pa dovu Allahu uputiti, hoćemo li sa osmjehom na licu jedni druge gledati ili ćemo namrgođeni i preko oka jedni druge posmatrati i proklinjati, ummete ti si u krizi zzbog tih stvari i nema ti napretka osim ako se Allahu ne vratiš, nema veselja, radosti, brastva, sestrinstva osim ako svi budemo razmišljali jedni o drugima i ako budemo upućivali dove jedni drugima, molimo Allaha da ''nas'' sviju uputi, jer riječ (nas) koju sam sad spomenuo u arapskom znači ''ljudi'' dakle da uputi naaas ljude.!

Molim Allaha da ukabuli naš post i sve ostale ibadete i da iziđemo iz ramazana kao pobjednici, da steknemo Njegovu Milost, i oprost, i da budemo spašeni od džehenemske vatre, Amin.

Imamsedin 
1- Ramazan 1439
16 Maj 2018

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Being Firm in Obeying Allah

via IFTTT