Jan 22, 2024

Gorka Istina

Gorka Istina

Muhammed Gazali r,h, 

''Nadao sam se da će odnosi među različitim religijama, naročito onim velikim, biti bolji od onih kakvim se danas doimaju, te da ih ambicije i gramzivost njihovih predvodnika i sljedbenika neće otkotrljati na put ostvarenja određenih nastranih ciljeva.

U svom nasrtaju na Palestinu Jevreji su otkirili pravo lice, glasno uzvikujući da se oni samo odazivaju pozivu Tebrata i Telmuda, te da im je nakana da dobiju u nasljedstvo ostavštinu svoga oca, Ibrahima a,s. Arapi su, iz ko zna kojih razloga, ovaj kontinuirani i krvavi sukob odbili okarakterisati kao VJERSKI, odlučiivši u međunarodnim predstavništima zatraažiti za Palestince ostvarenje njihovih isključivo građanskih prava. 

Još uvjek se gospodin Arafat bori za uspostavljanje sekularne države u kojoj će pripadnici svih religija moći ostvariti svoja prava. Nekoliko malih država, ali i evropske zemlje štite svoje ekonomske interese, pomažu ostvarenje ove ideje nakon uvjeravanja da će islam u toj državi imati zanemariv utjecaj.

Situacija se, međutim, iz dana u dan pogoršava. Bivši predsjednik SAD gospodin Nicsson, da bi dokazao da politički još nije mrtav, prijeti novim krstaškim ratom. To isto je učinio i savjetnik američke administracije, gospodin Edward L., što je nagnalo jednog jordanskog novinara da se glasno zapita; ''Kada su obustavljene kršćanske (vojne) kampanje kad mi i danas osjećamo njihove posljedice na ekonomskom, kulturnom i političkom planu?''

ulje je doljeveno na vatru kada je Papa, poglavar Vatikana, upriličio posjetu jevrejskom hramu u Rimu, učestvujući tako na vjerskoj proslavi koju su priredili cionisti. Kada bi ova posjeta bila bez prigodnog govora, mogli bismo je i shvatiti kao još jedan ekumenski čin. Ali, kako je shvatiti tako kada je vrhovni crkveni poglavar, pozdravivši prisutne, opravdao jevrejska ZLODJELA, rekavši; ''Vi ste naša odabrana braća''. 

Odabrana u odnosu na koga, veliki vjerski dostojansveniče? U odnosu na nesretne Arape Palestine? Mislim da bi bilo korisno prenijeti ovdje Papine riječi iz francuskih dnevnih novina ''Liberation'' i ''Le Matan'' (14.04.1986 god).

On je rabinima koji su ga dočekali rekao:''Nas s vama veže spona koja ne postoji u drugoj religiji, vi ste naša odabrana braća, ili, drgim riječima, naša starija braaća!''

Kada se Papa obraća jevrejima on kaže; ''Isus Nazarećanin je sin vašeg naroda.'' 

Pomenute francuske novina su, u svom komentaru o preteklom susretu, kazale da je protekao u znaku posljednih događanja u kojima glavnu riječ ima ozbiljno prijeteći islamski fanatizam, a kojem kao brana stoji buđenje vjerske svijesti o krstaškim ratovima! Ne znam što će Arapi na ovo reći. i što će uraditi?

Iz knjige ''Gorka Istina''


Da je gorka, jest vala, a šta su Arapi uradili i rekli da znaš naš imame, a sigurno si znao kao i u tvoje vrijem isto sve i gore, danas se čini genocid u Plestini, ispred i u sred muslimanskih zemalja, ali smo nijemi, gluhi i obnevidili. Njihova mržnja i dalje je velika, planovi se razradili kao što si rekao, a mi nikad slabiji. Molimo Allah dž,š, da nas uputi i jedini, Amin.

No comments:

Post a Comment