Feb 12, 2024

Dijagnostičko pismo Omara Ibn Al-Khattaba (RA) Sa`du Ibn Abi Waqqasu

 Dijagnostičko pismo Omara Ibn Al-Khattaba (RA) Sa`du Ibn Abi Waqqasu

Vođa Vjernika nam se ponovo obraća kroz pismo koje izaziva razmišljanje napisano vođi muslimanske vojske u Perziji. Ovo pismo tačno opisuje šta je ovom Ummetu potrebno za uspjeh. Ovo nam govori kako se mi, kao muslimani, možemo vratiti iz zamke u kojoj se nalazimo, i da nas ostatak svijeta vidi kao vrijednije od nafte koju prodajemo. Molimo vas da ne podcjenjujete njenu važnost i značaj.

Dijagnostičko pismo Omara Ibn Al-Khattaba (RA): Država Ummeta Sa`du Ibn Abi Waqqasu, komandantu muslimanske vojske u Perziji.

“…Potom, naređujem tebi i svim trupama koje su uz tebe da budete pokorni Allahu u svim okolnostima, jer je ovo (pokornost Allahu) bolje od oružja protiv neprijatelja i jake strategije (uređaja) u rat.

Naređujem tebi i vojnicima koji su uz tebe da budete oprezniji i da se više plašite svojih zločina i grijeha (i da ih ne činite) od svog neprijatelja, jer su zločini i grijesi vojnika opasniji za njih od njihovog neprijatelja.

Muslimani su pobjednici samo zato što su njihovi neprijatelji nepokorni Allahu dž,š,, a da nije tako, mi nemamo vlast nad njima, jer niti je naš broj jednak njihovom broju, niti je naše oružje kao njihovo.

Ako budemo činili zločine i grijehe kao oni, onda će oni (naši neprijatelji) imati nadmoć nad nama u vlasti i mi nećemo izvojevati pobjedu nad njima. Ne nadjačavamo ih snagom.

I također treba da znaš da su u ovom tvom marširanju (u ime Allaha dž,š,) nad vama stražari (meleki) od Allaha (da te čuvaju) i svi oni znaju šta radiš.

Zato se stidite njih i ne činite neposlušnost (zločine i grijehe) dok idete na Allahovom putu i ne govorite: 'Naš neprijatelj je gori od nas, pa nas neće nadvladati.' Možda neki ljudi koji su gori mogu nadvladati druge kao što su (nevjernici) nadjačali djecu Israilovu kada su se oni (potonji) uključili u Allahovu neposlušnost (zločini i grijesi).

Tako su oni (nevjernici) ušli u najdublje dijelove svojih domova i to je obećanje (potpuno) ispunjeno. I tražite od Allaha pomoć nad sobom, (da vas spasi od zločina i grijeha) kao što tražite od Allaha pobjedu nad svojim neprijateljima.

 

NOTE: dodatak da grijesi utječu na pojedinca i društvo, molimo Allaha dž,š, da nas zaštiti od činjenja grijeha.

No comments:

Post a Comment

Hutbah: Rebiul Evel: Da li je ovo mjesec Ljubavi?

via IFTTT