Mar 29, 2024

Kur’an je izvor mira i vodić kroz život 3 Ramazanska hutba

 Kur’an je izvor mira i vodić kroz život

3 Ramazanska hutba

19-Ramazan-1445 h

Kao robovi Allaha s.w.t., koji živimo po Njegovoj volji i dopuštenju, stvoreni smo da se posvetimo obožavanju Njega. Nama je povjereno da budemo upravitelji “halife” Zemlje. Također smo testirani od strane Allaha dž.š., da bismo se opremili ispravnim djelima u pripremi za ahiret.

Kao takvo, ovo životno putovanje je puno iskušenja. Ponekad se osjećamo opterećeni težinom staza koje podnosimo. Postoje trenuci kada se osjećamo izgubljeno, nismo sigurni u kom pravcu da krenemo. Međutim, Allah s.w.t. neće nas ostaviti same. Kroz svoju ljubav prema nama, Allah s.w.t. pomaže nam na razne načine, od kojih je jedan pružajući nam najbolju uputu u obliku plemenitog Kur'ana. Razmislimo o Allahovim riječima u suri Junus, 57: O ljudi, već vam je stigla pouka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.

Ovaj ajet nam jasno pokazuje izvrsnost Kur'ana, njegove karakteristike i ulogu. Prvo, Kur'an je knjiga podsjetnika, tako da ne postanemo samozadovoljni dok se krećemo svojim životom.

Ne smijemo dozvoliti da nas zanese mamac bezobzirnog zadovoljstva, sve dok na kraju života ne zaboravimo svoj stvarni cilj i odredište. Kao što je Allah rekao: Zaista, ovaj Kur'an upućuje na ono što je najprikladnije.

Drugo, Kur'an je lijek za bolesti i rane, posebno za bolesti srca, i rane uzrokovane grijesima koji mrlje naše duše. Udahne smirenost u dušu kada napadne nemir i tjeskoba. Allah je rekao u suri Isra 82: Mi objavljujemo u Kur'anu ono što je lijek i milost vjernicima, a nevjernicima on samo povećava propast.

Treće, Kur'an je vodič, od strane Allaha s.w.t. kao svjetionik koji obasjava tamu. Tama koja nas često tjera da besciljno lutamo okolo, a da ne znamo smjer i svrhu. Uz upute Kur'ana, učimo šta treba učiniti, kako donositi odluke i kojih se životnih principa trebamo pridržavati. Kao što je Allah rekao u suri Bekare: Kur'an, uputa za ljude i jasni dokazi upute.

Četvrto, Kur'an je milost od Allaha s.w.t. Njegovim robovima. Kada učimo Njegove ajete, ne osjećamo se napuštenim niti zaboravljenim '' Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!. Zaista, vezanost za Kur'an nam omogućava da osjetimo Allahovu ljubav prema nama, a to postaje izvor snage u savladavanju izazova u našim životima.

Oni koji su privrženi Kur'anu su zaista sretni: uče njegove ajete, čuvaju njegovu čast, proučavaju njegov sadržaj, slijede njegove upute i pokoravaju se njegovim naredbama. Na kraju, Allah s.w.t. daruje smiraj njihovim srcima.

Iskoristimo priliku ovog Ramazana, mjeseca u kojem je objavljen Kur'an, da ojačamo našu vezu sa Allahovom dž,š, Knjigom.

Za one koji ne znaju učiti Kur'an, počnite učiti to. Nema potrebe da se stidiš ako tek počinješ da učiš da učiš, jer oni koji zaista žele da traže Allahovu ljubav neće biti pod uticajem negativnih stavova ili mišljenja drugih.

Za one koji već mogu učiti Kur'an, nemojmo zanemariti naše učenje Kur'ana u dužem vremenskom periodu. A za one koji već imaju naviku da uče Kur'an svakodnevno, nemojte se osjećati lako zadovoljni do te mjere da ne osjećate potrebu da proučavate i razmatrate njegov sadržaj.

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT