Apr 12, 2024

Život nakon Ramazana

 Život nakon Ramazana

3-Ševal-1445 H

Dragi muslimani! Mjeseci, dani i godine su stvoreni da odrede životni vijek i da ljudima daju priliku da čine dobra djela. Dalje, smrt patrolira dan i noć da uzme duše onih čije je vrijeme otkucalo, a vama će se na Sudnjem danu obraćati zbog vaših djela. Tada će vaš Gospodar reći: “To su samo vaša djela koja su vam zabilježena i za koja ću vas nagraditi. Dakle, onaj ko dobije dobru nagradu treba da bude zahvalan Allahu, a ko dobije drugačije neka samo sebe krivi.

Vaš/naš mjesec Ramazan je sada prošao i otišao sa vašim/našim djelima. Neka oni koji su činili dobro nastave na istom jer, najbolja od svih djela poslušnosti su ona koja su praćena sličnim.

''Budite zabrinuti više o prihvatanju vaših djela nego o samim djelima'', jer “Allah ne prima djela osim onih pobožnih”. Također, pazite da dobra djela naslijedite lošima jer, ako kažemo da dobra djela iskorjenjuju loša, nije nemoguće da loša djela uništavaju dobra.

Vi ste – tokom upravo završenog mjeseca pobožnosti – postili danju, molili se noću i činili različite vrste žrtvenih djela da biste dobili nagradu i bili spašeni od Vatre.

Odlaskom ovog mjeseca prošla je faza naših života. Tako prolazimo dane ovog života u fazama na našem putu ka vječnom prebivalištu. Zaista, nastavak dobrih djela u svako doba je karakter pravednih ljudi, jer djela poslušnosti nemaju određeno vrijeme; to je prije Allahovo bezuslovno pravo prema Njegovim robovima sve dok su živi.

Dakle, mjesec Ramazan je prilika da se vjernici utrkuju jedni s drugima ka dobrim djelima i prilika da se duša usmjeri ka zaslužnim djelima i sačuva je od poroka; Ipak, muslimanima je prilično obaveza da ostanu na putu pravednosti čak i nakon Ramazana. Obožavanje Allaha ne bi trebalo biti ograničeno samo na Ramazan, jer muslimanskom ibadetu nema kraja osim kada umre.

Svakako, prihvatanje i odbijanje djela u ovom mjesecu ima predznake. Među znakovima prihvatanja dobrih djela je kada se slijede dobra djela, a među znakovima odbijanja je nadovezivanje svojih dobrih djela zlima. Stoga, nadovežite se na dobra djela sa sličnim, to će biti znak prihvatanja tog dobrog djela i nadovežite svoja zla djela dobrim, što će ukazivati da su ta zla djela zanemarena. Allah kaže u suri Hud 114: Dobra djela zaista poništavaju hrđava. To je pouka za one koji pouku žele.

Poslanik Muhammed sallallahu alejhi ve sellem je također rekao: “Bojte se Allaha gdje god da ste, slijedite loše djelo dobrim, ono će ga ukloniti i sa ljudima se dobro ophodite.” (Et-Tirmizi)

Draga braćo! Iako je sezona ramazana sada prošla, post se i dalje preporučuje u drugim mjesecima. Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem je preporučio post ponedjeljkom i četvrtkom. Rekao je: “Djela se uzdižu Allahu ponedjeljkom i četvrtkom, a ja volim da se moja djela prikazuju dok postim.”

Ebu Hurejra (RA) također prenosi da je Poslanik ovako opominjao: “Post tri dana svakog mjeseca je (jednak) vječnom postu.” (Prenose El-Buhari i Muslim)

Također je rekao: “Ko posti u mjesecu ramazanu, a zatim ga slijedi sa šest dana posta u ševalu, učinio je kao da je postio zauvijek.” (Prijavio Muslim)

Ipak, noćni namaz tokom Ramazana je možda nestao; ipak se preporučuje noćni namaz tokom cijele godine. Prenosi se od Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da je rekao: “ "Naš Uzvišeni Gospodar spušta se svake noći na zemaljsko nebo kada ostane zadnja trećina noći i govori: 'Ko šta moli, da mu udovoljim? Ko šta traži, da mu dam! Ko Me moli za oprost, da mu oprostim!?”

Stoga su Allahu najdraža od svih djela ona koja se neprestano čine. Jedan od naših pravednih prethodnika je rekao: “Svaki dan u kojem se ne čini neposlušnost Allahu je Bajram i svaki dan koji vjernik provede u djelima pokornosti svome Gospodaru je Bajram”.


Imamsedin

3-Ševal-1445H

No comments:

Post a Comment

Khutbah: What is worship and whom do we worship?

via IFTTT