Jan 9, 2011

Kako je Poslanik a,s, postio

O postu Allahovog Poslanika a,s

Abdullah ibn Šekik kazuje da je pitao Aišu r,a, o postu poslanika a,s, na što mu je ona rekla:”Postio bi tako dugo da bi mi pomislili da će stalno postiti, a mrsio bi se tako dugo, da bi pomislili, neće više postiti. Otkako je došao u Medinu, Poslanik a,s, nikada nije postio cijeli mjesec, izuzev Ramazana”.
Upitan je Enes bin Malik r,a, o postu Allahovog yposlanika a,s, on je rekao; ”Kada bi započeo postiti neki mjesec, mi bi pomoslili da će ga cijelog ispostiti, a kada bi mrsio neki mjesec, pomislili bi, neće postiti nijedan dan. Kada god bi htio da ga u noći vidiš na namazu mogao si ga vidjeti, a kada god bi htio da ga vidiš kako spava, mogao bi ga vidjeti”.
Ebu Hurejre r,a, prenosi da je Allahov Poslanik a,s, rekao; ”Allahu se podnose ljudska djela ponedjeljkom i četvrtkom, zato želim da mu se podnesu moja djela dok postim”.
Aiša r,a kazuje: ”Kurejšije su prije islama postile deseti muharrem (Jevmu ašura), pa ge je i Poslanik a,s, postio. Kada je učinio hidžru u Medinu naredio je da se posti, a kada je propisan post ramazana postio je ramazan a ostavio je post na dan ašure, zato ga je postio ko je htio, a ko je htio mrsio je”.
Od Aiše r,a, se prenosi: ”Allahov Poslanik a,s, je jednom ušao u kuću, i vidjevši sa mnom jednu ženu, upita: Ko je ta žena? Ovo je žena koja noći provodi u klanjanju namaza, odgovori mu Aiša r,a. Na to Poslanik a,s, reče; Činite ona djela koja možete izdržati jer, tako mi Allaha, Allahu neće dojaditi nagrađivanje sve dok vama ne dojade djela. Zato je Poslaniku a,s, bilo najdraže djelo koje čovjek čini ustrajno”.
Aiša i Ummu Seleme r,a, pričaju; ”Najdraže djelo Poslaniku a,s, je bilo djelo koje čovjek ustrajno radi, pa makar ono bilo i malo”.

Pripremio; Imam Sedin Agić

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT