Sep 1, 2011

Visina kazne za pijenje alkohola

Visina kazne za pijenje alkohola
Kazna za pijenje alkohola jeste 80 udaraca bičem.U hadisu se od Es-Saiba b. Jezida prenosi da je rekao: „Doveden bi nam bio pijanac u vrijeme Poslanika (sallallahu alejhi ve sellem), u vrijeme uprave Ebu Bekra i u prvo vrijeme hilafeta Omera pa smo ga dočekali rukama, obućom i odjećom;pred kraj Omerovog hilafeta bio je bičevan s 40 udaraca,a kada su se osilili i ustrajno griješili,udarano im je 80 udaraca.“ [1]
Navodi Malik u El-Muvetti od Sevra b. Jezida da se Omer savjetovao u vezi s alkoholom, pa mu je Alija b. Ebu Talib rekao: „Smatramo da bi ga trebao povisiti na 80 udaraca, jer kada čovjek pije, on se opije, kada se opije, besmisleno govori, a kada besmisleno govori,potvara“,pa je Omer pijenje alkohola kažnjavao s 80 udaraca. Ovo je konsenzus ashaba (radijallahu anhum) o ovom pitanju u vrijeme Omera b. el-Hattaba.
Bit će izbičevan kada se otrijezni i udarci će se ravnomjerno rasporediti po tijelu,ali se neće udarati po glavi i licu,kao što smo već navodili kod kažnjavanja za blud. S njega će se svući odjeća osim ogrtača, pazeći da mu se ne otkrije stidno mjesto, dok će se žena kazniti u svojoj odjeći.
_____________________
[1] El-Buhari,Sahih,“Kitabul-hudud“,br.6.281.
Abdulhamid Mahmud Tuhmaz,“Hanefijski fikh“,Sarajevo, 2004.,str.411-412.

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT