Aug 29, 2014

Zlatni primjer iz historije islama - Omerov r,a, primjer

Zlatni primjer iz historije islama

Ashabi r,a, su slijedili Poslanika a,s, u svim stvarima pa i u milosti prema nemuslimanima. Evo primjera Omera ibn Hattaba r,a, drugog halife i emirul mu'minina. 

Dok je Omer r,a, šetao ulicama Medine ugledao je jednog starca kako prosi, bio je sjede kose, pognutih leđa i oslanjao se na štap. Omer r,a, je upitao; ko je ovaj čovjek? Rekoše: Taj čovjek je kitabija (dakle nije musliman) plaća nam džizju jer je pod našom zaštitom, no međutim kako je ostario i više nije u mogućnosti da plaća džizju on prosi i tako sakuplja da bi platio svoje dadžbine tj, džizju. 

Kad je Omer r,a, to čuo, bi mu žao te zaplaka i reče: Tako mi Allaha nismo ga zaštitili niti smo pokazali milosti prema ovom starcu, plaćao je džizju dok je mlad a kad je ostario zaboravili smo na njega. Zatim Omer r,a, naredi da ga oslobode plaćanja džizje i ne samo to već je naredio da mu se daje mjesečno iz bejtul mala muslimana za njegove potrebe. 

Eto šta je pravednost, šta znači kad se islam slijedi a ne privatni ili nečiji interesi, kad se poštuje svačije i kad se da svakom pravo, to se može desiti samo kad se slijedi islam. Ovo su zlatni primjeri koji nam pokazuju pravi islam, ne ovo to vidimo danas i takozvanu islamsku državu koja je napravljene zbog nekih interesa, političkih, ekonomskih, ratnih, i ko zna kojih.

Molim Allaha da nam podari razumjevanja i razlikovanja dobra od zla, i da slijedimo ono najbolje, da nam Poslanik a,s, bude uzor u svemu, amin.

Imam Sedin Agić

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT