Nov 9, 2014

Rekao je Sufjan Es-Sevri r,h

Rekao je Sufjan Es-Sevri r,h: Naj-jače oružje šejtana protiv insana je ”strah od siromaštva” a ako se nađe taj strah u ljudskom srcu, bude mu zabranjena istina (HAK) govorit će po svome hiru i mislit će o Gospodaru loše.
Da nas Allah sačuva siromaštav: 
Kaže uzvišeni u suri Bekare 268: Šejtan vas plaši neimaštinom i navraća vas da budete škrti, a Allah vam obećava oprost i nagradu Svoju; Allah je neizmjerno dobar i zna sve.
Imam Ibn Hatim navodi predaju od Abdullaha ibn Mes’uda r,,a, koji kaže: Rekao je Allahov Poslanik a,s:Šejtan ima interes prema čovjeku a i Melek ima interes. Interes šejtana je da ga navede na zlo i negaciju istine, a želja meleka je da ga nevede na dobro i potvdu istine. Ko tonađe neka zna da je to od Allaha dž.š. i neka Mu zahvali, a ko nađe šta drugo, neka traži od Allaha dž,š, da ga zaštitu od šejtana. Imam Tirmizi, Nesai i Ibn Hatim.
قال سفيان الثوري -رحمه الله-: “ليس للشيطان سلاح للإنسان مثل خوف الفقر، فإذا وقع في قلب الإنسان: منَعَ الحق وتكلم بالهوى وظن بربه ظن السوء”.
Sufyan al-Thawri (may Allah have mercy on him) said, “Satan has no powerful threat over man unlike fear of poverty. If it [fear of poverty] gripped man’s heart, he will be deprived of truth, motivated to follow his own whims and think ill of his Lord [Allah].”

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT