Jan 30, 2015

Allahov poslanik a,s, djeli milost sa svima / Rasulullah s.a.w - Spreading mercy to all

Allahov poslanik a,s,  djeli milost sa svima

Govorili smo o kvalitetima i plemenitim osobinama Allahov poslanika a,s, njegovo međudjelovanje (interakcije) angažmani sa drugima. Ovo takođe uključuje lijepo ophođenje,  mehkoću i razboritost.  Kako je poslanik a,s, posmatrao aspekt MILOSTI u svom svakodnevnom životu.  Predpostavljam da smo svi čuli za ajet iz sure Enbija 107: A tebe smo samo kao milost svjetovima poslali. Ovaj ajet smo mnogo puta citirali!

Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima; a da si osoran i grub, razbjegli bi se iz tvoje blizine. Imran 159.

No, međutim kako bi bili u stanju da razumijemo MILOST poslanika a,s, i da bi razumili našu povezanost i vezu (odnos) sa poslanikom a,s, pojavljuje nam se pitanje: Šta se misli sa ''milost svjetovima''?

Kao plemenita osoba, Resulullah a,s, prikazuje svoju milosti kroz iskrenost svog dobrog karaktera, koji opet prikazuje ne samo u odnosima s drugim insanima, ljudima, ali i sa drugim stvorenjima oko njega!

Kako je samo lijepo to, da svako stvorenje koje je bilo u kontaktu sa poslanikom a,s, bilo u stanju da osjeti i uživa u toj MILOSTI koja je blistala iz poslanika a,s. Samo prisustvo poslanika a,s, je zračilo MILOSTI.

Kako se spominje u hadisu kog bilježi imam Ahmed i Tirmizi. Kada je poslanik a,s, preselio u Medinu, kad god bi držao hutbu bio bi naslonjen na jedan palmino stablo, sve dok ashabi nisu napravili mimber. Kada se poslanik a,s, popeo na mimber da održi hutbu, čuo je jecanje i plač da dolazi iz tog stabla, jer poslanik a,s, više nije koristio to palmino stablo, tada je poslanik a,s, sišao sa mimbere te je pomilovao pamino stablo tako da je ušutjelo. Da ga nije pomilovao osalo bi jecati i plakati do Sudnjeg Dana.

Ova priča, draga braćo, naglašava poentu da svako stvorenje koje je u interakciji s poslanikom a,s, je pod uticajem Njegove milosti i naklonosti. Postoji mnogo više priča koje nam to govore, o tome kako je poslanik a,s, širio milost i samilost prema svakom stvorenju; bilo da je to čovjek, okoliš ili životinja. Milost i naklonost koju je pokazivao ostavila je tragove i trajan utjecaj na svakog od njih.

Pogledajte ovaj hadis koji nam govori o očuvanju okoliša i prirode u svakom vremenu pa čak i u ratu! Poslanik a,s, je zabranio da se uništavaju stabla i usjevi dok je ratno stnje.

Kada bi se danas tako postupalo bila bi bolja slika islama, no, međutim cilj je da se što više iskrivi i izvitoperi slika islama, želeći time ugasiti svjetlo koje se nikad neće niti može ugasiti. Na žalost i pojedine grupe koje sebe nazivaju sljedbenicima islama i poslanika rade suprotno i samo nanose štetu.

Ovo je poslanički karakter, njegova milost u svakom pogledu, poslanik a,s, je zabranjivao ashabima da uništavaju prirodne resurse, čak kad se koristi za robovanje Allahu dž,š, prosipanje vode tokom abdesta čak i ako smo na prirodnoj tekućoj rijeci. Jedne prilike kada je poslanik a,s, vidio jednog ashaba, Sa’da r,a, kako uzima abdest i pri uzimanju abdesta je previše trošio vode, više nego mu je trebalo, upitao je, zašto previše trošiš vodu? Sa’ad reče; Zar i kad se abdest uzima ima priosipanja vode? Poslanik reče; Da, čak i ako si na rijeci!

Ovaj hadis nam govori kako je poslanik a,s, bio konstantno obazriv i kako je vodio brigu o svemu, tako da ne bi muslimani trebali uništavati one blagodati koje im je Allah dž,š, podario, kaže uzvišeni u suri Isra 27: jer su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.

Kada bi bolje o ovom razmislili, kako i na koji način mi trošimo blagodati, počevši od vode, hrane, itd, kako mi uzimamo abdest? Koliko mi trošimo vode, nije bitno mi imamo česme pa odvrni koliko ti želja, a i račun kad dođe nije skupo! Da li je to ispravan postupak? Koliko trošimo struje, da li gasimo svjetla ili ih ostavljamo upaljenim, pogotovo u džamiji. I mnogo je takvih primjera.

Kako je poslanik a,s, bio milostiv prema svakome, i kako je proširio tu milost prema svakome, kako je dospjela do nas, spomenut ćemo još par primjera:

U hadisu kog bilježi Imam Ebu Davud, kada je jedne prilike poslanik a,s, došao na farmu jednog ashaba, ugledao je dvije deve, jedna od deva je zaplakala kad je vidila poslanika a,s. Poslanika,s, reče; Ko je gazda ovih deva? Dođe jedan mladić i reče; To su moje deve o Allahov poslaniče! Poslanik a,s, reče; Zar se ne bojiš Allaha? Zaista mi je se deva požalila i rekla mi je da si je ostavio gladnu i da si je prisilio da radi konstantno.

Poslanik a,s, je savjetovao čak kad se kolje životinja da se sa njom postupi nježno i da se zakolje na najbolji i lakši način! Poslanik a,s, nam daje etičke smjernice kako se postupa sa životinjom. Jedne prilike poslanik a,s, je vidio jednog od ashaba kako je nogom stao na vrat životinje i oštrio je nož, kad je poslanik a,s, vidio taj prizor, rekao je: Zašto nisi naoštrio svoj nož, prije!? Ili si u planu da je ubiješ dva puta? Imam Tirmizi.

Kad ovo vidimo i današnje sekte koje sebe proglašavaju hilafetom kako  i na koji način muče ljude, treba se zapitati da li su oni pravi muslimani i da li imaju imalo imana! Nije to praksa poslanika, ako je preporučivai i naređivao da se lijepo postupi sa životinjom, onda vidimo da je to i ti postupci daleko daleko od islama i sunneta poslanika a,s.

Ovo je stvarna slika koju je poslanik a,s, predstavljao i koju je prenio na svoje ashabe i na sljedbenike dina i imana, zato je on ''MILOST SVJETOVIMA'', šta mi možemo vidjeti danas kako i na koji način oni koji izjavljuju da su muslimani i da slijede poslanika, ako uzmemo samo ovo danas, uvidjet ćemo da je to smicalica i prikazivanje islama na negativan način.

Želeći svojim postupcima ugasiti svjetlo imana i vjerovanja, razne sekte i pokreti koji danas izjavljuju da su sljedbenici islama, Kur'ana i poslanika Muhammeda a,s, samo su piuni koji rade za svog mastera Dedžala.

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne da razumijemo islam i da ga praktikujemo, molim Allaha da nas spasi smutnji i da nam učvrsti korake na putu istine Amin ja rabbel Alemin.

Rasulullah s.a.w - Spreading mercy to all

The sermons delivered throughout this month have reminded us of the noble qualities of Rasulullah s.a.w in his interactions and engagements with others. This includes his good manners, politeness and prudence; and how Rasulullah s.a.w, observed the aspect of mercy in his daily life and engagements. I think we’ve all heard this verse from Surah Al-Anbiya 107 many times: And We have not sent you, [O Muhammad], except as a mercy to the worlds.”  As Allah said in sura Ali Imran 159: So by mercy from Allah, [O Muhammad], you were lenient with them.

For us to be able to truly understand the mercy that Rasulullah s.a.w displayed, and to understand our relationship with the Prophet s.a.w the question that we need to ask is: What is meant by “mercy to the worlds”?

As a noble person, Rasulullah s.a.w displayed his mercy through the sincerity of his good character displayed not just in his relationships with other humankind, but also with other creatures around him.

How beautiful it is – that every creature that has interacted with Rasulullah s.a.w was able to enjoy the mercy and affection extended by the Prophet s.a.w.

As mentioned in a hadith reported by Imam Ahmad and At-Tirmizi: After Rasulullah s.a.w moved to Madinah, whenever he wanted to give a sermon he would lean against a tree branch until the companions (Sahabah) built him a mimbar (pulpit). When Rasulullah s.a.w went up the mimbar to deliver the sermon, he heard cries coming from inside the masjid. It turned out that the tree branch was crying because it missed the Prophet s.a.w and so Rasulullah s.a.w stepped down from the mimbar and stroked the tree branch, consoling it until it was quiet.

This story, dear brothers, emphasises the point that every creation that has interacted with Rasulullah s.a.w was impacted by his mercy and affection. There are many more stories that tell us of how Prophet s.a.w spread mercy and was compassionate to all creations; be it humankind, the environment or animals. And the mercy and affection he displayed left a lasting impact on each and every single one of them.

Let us reflect upon hadiths that are related to conserving the environment and nature at all times, even during times of conflict. Rasulullah s.a.w prohibited the unnecessary cutting of trees and plants even during wartime.

And it is because of his character of being merciful and compassionate in every matter that Rasulullah s.a.w prohibited the sahabah from wasting natural resources, even when used for worship such as making wudhu (ablution).

Once, when Rasulullah s.a.w saw his companion, Sa’ad r.a, making wudhu using more water than he needed, Rasulullah s.a.w said to him: Why this wastage?” Sa`ad replied, Is there wastage in wudu also?” The Prophet said, Yes, even if you are at a flowing river.”

This hadith tells us that Rasulullah s.a.w was very concerned about conserving the environment and that a mu’min (true believer) should not waste what Allah s.w.t has blessed him with. Allah s.w.t says in Surah Al-Isra’ verse 27: “Indeed, the wasteful are brothers of the devils, and ever has Satan been to his Lord ungrateful.”

What we see today from Muslims and their wastage of many things, we should ask our selves is this according to the sunnah or what? 

In relation to spreading mercy and being compassionate to all, let us reflect upon several lessons from Rasulullah s.a.w regarding the rights of every living creature.

In a hadith reported by Imam Abu Dawud, once when Rasulullah s.a.w entered the farm owned by a sahabah, he saw two camels there. The camel suddenly cried when it saw Rasulullah s.a.w. Rasulullah then said: Who is the owner of this camel?” At that moment, a young man came and said, “It is mine, O Messenger of Allah.” Rasulullah s.a.w then said, Do you not fear Allah? Verily it (the camel) complained to me that you left it hungry and forced it to work continuously.”

Imagine the emphasis Rasulullah s.a.w placed on mercy, that even when it comes to the slaughter of animals, we are given ethical guidelines that must be adhered to. For example, we are reminded to be compassionate when it comes to slaughtering the animal. Rasulullah s.a.w once saw a man who placed his leg at the sheep’s neck and then he sharpened his knife while the animal saw it. Rasulullah s.a.w then said: “Why didn’t you sharpen (the knife) before this? Do you plan to slaughter it twice?” [Hadith reported by Imam At-Tabrani]

This was the mercy of our beloved prophet a,s, and today those who say that they are only true followers of prophet how they present Islam to others, that is their way and what they believe and it is not the way of prophet a,s. he used to be merciful to animals and he order us to be merciful too, and when we kill or slaughter the animal to slaughter it on best way, and they behave with the people saying that they are only true followers of Islam. May Allah save us and guide us. Amin

After hearing the various hadiths and stories of the Prophet s.a.w we have been given a comprehensive picture of what mercy to the worlds entail. Thus, as the ummah of Rasulullah s.a.w we should strive to bring mercy to all those around us by doing good to all, emulating the life and character of Rasulullah s.a.w. In fact, just like Rasulullah s.a.w a person should not be merciful only to his or her family members, but also to his or her neighbours and to all humankind. In fact the nature of being merciful for a Muslim is comprehensive and encompasses various aspects of one’s daily life.

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT