Jun 29, 2015

Da li je zaista pogrešno klanjat 20 rekata teravih namaza?

Da li je zaista pogrešno klanjat 20 rekata teravih namaza?

dua10Vrlo često se rapravlja o broju rekata teravih namaza! Neki kažu (oni koji ne znaju) (ili manje poznaju) da je to novotarija ili da je to suprotno sunnetu poslanika Muhammeda a,s. Često se to dešava kod povratnika, koji nisu pralticirali propise islama i kad ih je Allah uputio na ravi put onda počnu da upućuju i druge, počnu govorit da ono što se radi ne valja a zaboravili su da i drugima treba uputa od Boga a ne od njega ili nje!

Ali ono što je interesantno da oni poznaju propise bolje negoli i jedan učenjak i alim, nije im ravan (kako oni smatraju) ni Imam Šafija ni Imam Ebu Hanife nti ImamMalik ili Imam Ahmed. A Pogotoovo ovi današnji učenjačići, to su za njih sitne ribice, i tako to ide dok ne izraste jedan EKSTREM, ljevak koji sve ruši da bi ostvario svoj vlastiti cilj!

Evo šta je rekla naša stara ulema da im Allah podari lijepi Džennet, a nama da podari poštovanja prema njima.

1. Rekao je Imam Šafi'i r,h:

Vidio sam ljude u Medini da klanjaju 39 rekata a u Meki 23, i nema niko pravo da to uskraćuje.

2. Rekao je Imam ibn Tejmije r,h:

Ko god misli da je namaz tokom ramazana ograničen od strane poslanika a,,s, te se niti dodaje niti oduzima, taj je pogriješio.

3. Rekao je Imam Ševkani r,h:

Ograničavanje namaza koji se zove teravih namaz, te određivanjem broja rekata i određivanja učenja posebnih sura, sve se to ne navodi u sunnetu i praksi poslanika Muhammeda a,s.

4. Rekao je Ibn Baz r,h:

Potvrđeno je od poslanika a,s, ono što ukazuje na slobodu (širinu, dopuštenost) obavljanja noćnog namaza, i ne određivanje određenog broja rekata.

5. Bilježi se od Omera r,a, da je rekao da klanjaju u Medini 23 rekata (Muvatta ibnMalik) Na ovakav način se i danas klanja teravija u Medini 23 rekata!.

Da li smo zaista u zabludi? Ako nije određeno od strane poslanika zašto onda baš mora biti 8 a ostatak je ko biva novo! Trbamo više razmišljati o velikm stvarima a da ostavimo ono u čemu ima prostranstva i dozvoljenosti, nemoj da budemo sitničari!

Molim Allaha dž,š, da nam pomogne i da nas zbliži, smiluje, oprosti i spasi Džehennema, Amin ja Rabbel Alemin.

Imam Sedin Agić

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT