Feb 26, 2016

Važnost zahvljivanja u vremenu iskušejna

Važnost zahvljivanja u vremenu iskušejna

Budimo zahvalni Allahu dž,š, na blagodati imana i vjerovanja, čuvajmo tu blagodat na način ne kršenja Božijih zapvjedi, i čuvanjem od stvari koje su nam zabranjene. Kad smo spomenuli riječ blagodati ili nimeti, odmah ćemo razmišljati o sreći, lahkoći životnom užitku itd. Kako god, mi primjećujemo da život nije slobodan od žalosti, tuge, razočaranosti i iskušenja.

Ali kako god, ma šta se desilo ili šta god nas snašlo, pravi vjernik kojeg mi nazivamo mu'min će prevazići bilo koju vrstu iskušenja i ostat će pozitivan. Poslanik a,s, kaže u hadisu kog bilježi imam Muslim od Suhejb bin Sinan r.a; Čudno li je stanje vjernika! Njemu je uvijek dobro i takav slučaj nije ni s kim drugim osim sa vjernikom: ako ga snađe kakva blagodat, on je na njoj zahvalan, pa mu je u njoj dobro, a ako ga snađe kakva nevolja, on je na njoj strpljiv, pa mu i u njoj biva dobro.

Čudno, kako to da vjernik može dostići toliki stepen zahvalnosti čak i kad bude stavljen na kušnju! To počinje od onog trenutka kad čovjek uvidi kušnju, to je prilika Bogom data da podigne njihov nivo u Svojim očima. Allah dž,š, kaže u suri Bekare 155-157: Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote i ljetine. A ti obraduj izdržljive, one koji, kada ih kakva nevolja zadesi, samo kažu: "Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti!" Njih čeka oprost od Gospodara njihova i milost; oni su na Pravome putu!

Kad budemo iskušavani ili na kušnji, budimo zahvalani jer to je dobar znak da nas Allah još uvjek voli. Kao ljudi, ako bi kojim slučajem konstatno uživali u zdravlju, komociji, i lahkoći u svim stvarima, tada bi vrlo lahko zaboravili na potrebu blizine svog Gospodara. Zato, u nas Allah dž,š, ikušava. Tako da mi kroz ta iskušenja uvidimo i uočimo potrebu da se vratimo Allahu, da mu padnemo ničice i da tražimo pomoć od Njega. ''fe firru ilaAllah'' zato pohrlite Allahu.

Poslanik a,s, kaže u hadisu kog bilježe imami Tirmizi i Ibn Madže: Kada je Vjerovjesnik a,s, upitan: Ko se od ljudi najviše iskušava? Odgovorio je: Vjerovjesnici, a nakon njih oni koji su slični njima. Zatim je dodao: Čovjek se iskušava shodno jačini svoje vjere, pa ukoliko mu vjera bude čvrsta, teške nedaće će ga pogađati, a ukoliko bude slabosti u njegovoj vjeri, Allah će ga iskušati shodno jačini njegove vjere. Neće čovjek prestati biti iskušavan sve dok ne bude hodio zemljom a da pri sebi nema nijednog grijeha.

Također, Allahov Poslanik a,s rekao je: Nema nijednog muslimana da bude uznemiren nekom bolešću ili nečim drugim a da mu Allah zbog toga neće brisati grijehe kao što lišće spada sa drveća.” (El-Buhari, 5660) Prethodnici su govorili: Ko bude iskušavan, taj je na putu vjerovjesnika.

Uzmimo za primjer, ako nas Allah dž,š, trenutno iskušava sa porodičnim problemima, onda se moramo prisjetiti da su i poslanici i vjerovjesnici imali problema sa svojom porodicom. Poslanik Nuh a,s, je imao sina koji nije htjeo da prihvati poziv svog oca te je postao neposlušan Allahu dž,š, i svome ocu jer nije povjerovao u ono u šta je pozivao Nuh a,s. Ibrahim a,s, je imao oca koji nije htjeo da prihvati poziv svoga sina, već ga je htjeo baciti u vatru. Lut a,s, je imao ženu koja je bila neposlušna takođe. Jusuf a,s, je imao braću koji su ga bacili u bunar, jer su bili zavidni.

Allah dž,š, nas iskušava, ali budi siguran da je to jedna vrsta blagodati, i zato je velika nagrada jer su i poslanici prolazili kroz iskušanja. Ali to ni u kom slučaju ne znači da se predamo i da ništa ne poduzimamo, moramo se truditi da pronađemo odgovoarajući izlaz za sve nas.

Ono što je najvažnije kad smo u iskušenju, prvo što bi trebali uraditi je da zatražimo stabilnost i jačinu od Allaha dž,š, baš onako kako nas je poslanik a,s, podučio u hadisu u kom kaže: Čovjek kad bude iskušavan sa iskušenjima neka kaže: Mi smo Allahovi i Njemu ćemo se vratiti, o Allahu nagradi me za iskušenje koje me pogodilo i podari mi nešto bolje. Zatim je poslanik a,s, rekao: Zaista će Allah nagraditi čovjeka za ono s čim je bio iskušavan i dat će u bolje. Imam Muslim.

Onog trenutka kad sagledamo našu duhovnu stranu u trenutku dok se suočavamo sa iskušenjima, tek tada moramo poraditi na napretku situacije. Često se desi da kad neko bude u iskušenju ili problemu, oni se pre-fokusiraju na žalost i žaljenje, ali nikako da se pokuša sabrati i fokusirati kako pronaći izlaza iz te krize. A takvo stanje nas može dovesti do depresije i stresa.

Uzmimo za primjer ako smo na iskušenju sa zdravljem –molim Allaha dž,š, da nam svima podari zdravlje- i nismo u stanju da budemo aktivni onako kako smo bili, ali to nikako ne znači da mi konstantno budemo nesretni i tužni. Jer ako budemo stalno u tuzi i depresiji to će se  takođe odraziti i na one koji nas okružuju.
Zato budimo iznad tog nivoa i planirajmo sa porodicama kako da upravljamo sa novim životom koji može da odgovara nama i našoj novo situaciji.
Molim Allah d anam pomogne da nas svako iskušenje približi Njemu, da nam oprosti grijehe i da nam podari snage užda prevaziđemo iskušenja sa strpljenjem, amin.  

Imamsedin / February 26th 2016 / Jumadal Awaal 17th 1437

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT