Mar 4, 2016

Iz slabosti ka snazi preko strpljivosti

Iz slabosti ka snazi preko strpljivosti

Sabr ili strpljenje je od velike privilegije i važnosti u islamu. Kur'an i kerim spominje od 80 do 90 puta riječ u različitim formama i stilovima. U knjizi ilm ''znanje i nauka'' u sahih buhariji Abdullah ibn Mesud r,a, kaže da je poslanik a,s, rekao: Sabr, strpljenje je pola imana, dok je ubjeđenje ili jekin cijeli iman. Učenjaci kažu za ovaj hadis ''da je strpljenje pola vjere'' pola islamskih obaveza se temelji i zasniva na strpljenju, ako je vjernik saburljiv i strpljiv, moći će da obavi 50% svoje vjere, a ako bude ne strpljiv vrlo je moguće da neće moći ispuniti veliki broj vjerskih obaveza.

Učenjaci su se molili za mnogo strpljenja, ako bi pogledali u suru Bekare 250 ajet u kom Allah dž,š kaže: Gospodaru naš, nadahni nas izdržljivošću i učvrsti korake naše i pomozi nas protiv naroda koji ne vjeruje!

Kako biti čvrst i stabilan bez strpljenja? Recimo u bitci, gubiš ljude, vidiš ranjenike, imaš strah da budeš ranjen možda više nego ubijen, ali ipak nastavljaš sa borbom jer to je sabr, koji te čini strpljivim. Ne samo to uzmi za primjer svoj svakodnevni posao, nekad ide od ruke a nekad se zakomplikuje, tako da ti dođe na momente da bi sve ostavio i negdje otišao, ali ipak te nešto drži! E to nešto se zove strpljenje!

Mazioničari koji je prihvatio islam nakon uviđaja Musaove Mu'džize, zatražili su od Allaha da im da strpljenja, kad im se smrt približila. Oni koji zaslužuju pomoć od Allaha dž,š, i njima je tako rečeno u ajetima sure Bekare da i oni traže strpljenje od Allaha. I to u kroz namaz i strpljenje! Poslušaj molim te ovaj ajet 153 iz sure Bekare: O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.

Strpljenje je izvor snage: Strpljenje daje ogromnu psihološku snagu. Sjetimo se situacije kad je poslanik a,s, i Ebu Bekr r,a, sakrili se u pećinu Sevr, a neprijatelj im je bio za petama, samo da su se sageli i pogledali ispod nogu vidjeli bi ih unutra, ali! Ebu Bekr r,a, je imao strah za poslanika ali ga je poslanik smirio ajetom iz sure Tevba 40 koji je bio objavljen kao pomoć od Allaha, poslaniku i njegovm prijatelju, ovo je bila ogromna pomoć koja se ukazala u strpljenju. Ako ga vi ne pomognete – pa pomogao ga je Allah onda kad su ga oni koji ne vjeruju prisilili da ode, kad je s njim bio samo drug njegov, kada su njih dvojica bila u pećini i kada je on rekao drugu svome: "Ne brini se, Allah je s nama!", pa je Allah spustio smirenost na druga njegova, a njega pomogao vojskom koju vi niste vidjeli i učinio da riječ nevjernika bude donja, a Allahova riječ, ona je – gornja. Allah je silan i mudar.

Prije hiljadu godina, još jedan poslanik je nagrađen zbog strpljenja kad je došao do granice, ispred je more a iza neprijatelj, i kad je vidio da je kraj i da nema izlaza da izbjegne neprijatelje! To je bio Musa a,s, sa svojim narodom koji su bili u strahu od pogubljenja, ali Musa a,s, je pokazao strpljenje i ubjeđenost u izlaz, rekao je; Kela, inne maije rabbi! U suri Šura 62: Pa kad jedni druge ugledaše, drugovi Musaovi povikaše: Samo što nas nisu stigli! Neće! Reče on! Gospodar moj je sa mnom, On će mi put pokazati." I Mi objavismo Musau: Udari štapom svojim po moru! I ono se rastavi i svaki bok njegov bijaše kao veliko brdo.

Faraon je imao veliku dobro opremljenu i spremnu vojsku, a šta je Musa a,s, imao? Musa a,s, je imao sa sobom Allaha dž,š!

S kim je Allah dž,š? Kur'an nam govori na mnogim mjestima da je Allah dž,š, sa onima koji su strpljivi, i da voli strpljive! Musa a,s, je bio strpljiv i Muhammed a,s, je bio strpljiv, pa im je Allah pomogao jer je On sa onima koji su strpljivi.

Kur'an nam svjedoči i navodi primjer benu izraelćana koji su pobjedili a strpljenje je bilo jedno od osnova te pobjede, izbavilo ih je iz slabosti ka snazi. Poslušajte šta je Musa a,s, rekao svome narodu u suri Earaf 128: Musa reče narodu svome: Molite Allaha da vam pomogne i budite strpljivi, Zemlja je Allahova, On je daje u naslijeđe kome On hoće od robova Svojih; a lijep ishod će biti za one koji se budu Allaha bojali.

Oni su rekli Musau a,s,: Zlostavljani smo" – rekoše oni – "prije nego što si nam došao, a i nakon što si nam došao!" A Musa reče: "Gospodar vaš će neprijatelja vašeg uništiti, a vas nasljednicima na Zemlji učiniti, da bi vidio kako ćete postupati.

Ali i poslje toga Benu israil je bio neposlušan narod, nezadovoljan, griješan, kršili su i prelazili granice. Oni su prije pokazali da su strpljivi te im je tako Allah pomogao i učinio ih vođama međusobno, dao im je uputu, sve dok su takvi bili, Allah dž,š, im je dao političko vođstvo kao i vjersko. Od 25 poslanika koliko ih se spominje u Kur'anu, veliki broj njih je upravo poslat njima i bili su od njih od Benu Israil. Poslanik kao što je Davud i Sulejman a,s, koji su bili kraljevii ujedno. Sabur i strpljivost je ta koja ih je transformisala ne samo pojedince već cijelu zajednicu u jednu jaku čvrstu zajedicu.

Koliko još dugo možemo deverat i čekat, saburat? Islam je vjera života koja nam nudi strukturu pozitivnog razmišljanja čak i u najtežim situacijama. Čak nam prezentira i navodi primjere  onih koji su prolazili kroz teža iskušenja nego mi možemo i zamislit. Zadnji ajeti sure Ali Imran bili su često učeni od strane poslanika a,s, u noćnom namazu, kad Allah dž,š, kaže: O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite!

Dokle? Kur'an nam navodi određene granice strpljivosti u suri Bekare 214: Zar vi mislite da ćete ući u Džennet, a još niste iskusili ono što su iskusili oni koji su prije vas bili i nestali? Njih su satirale neimaština i bolest, i toliko su bili uznemiravani da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: "Kada će već jednom Allahova pomoć!?" Eto, Allahova pomoć je zaista blizu!

Imamsedin / March 4th-2016 / Jumadal Awwal 23rd- 1437

No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT