Jun 3, 2016

Ramazan izgradnja dohovne izdržljivosti

Ramazan izgradnja dohovne izdržljivosti

Za samo nekoliko dana ćemo dočekati sa dobrodošlicom mjesec ramazan, mjesec bereketa, nagrade i oprosta. To je mjesec u kom se ima za cilj njegovati takvaluk i bogobojaznost, da probudi budi naš duh ibadeta te da ojača naš iman i vjerovanje koje je izblijedio od prošlog ramazana. Kaže uzvišeni u suri Bekare 183: O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.

S početkom ramazana, mi ustvari započinjemo i djela ibadeta koji je specifičan, jer nije naređen ni u jednom drugom mjesecu osim u ramazanu. Od momenta kad započnemo postiti, mi se nalazimo u strateškoj poziciji da povećamo svoj status kod Allaha dž,š. Poslaik a,s, kaže: Zadah postača je Allahu dž,š, draži od mirisa miska. Imam Buhari.  Ovaj hadis nas podsjeća da Allahova ljubav prema nama se povećava onda kada ulažemo svoj trud u discipliniranju i odgajanju samih sebe, od raznih prohtjeva i svakodnevnih užitaka.

I zbog toga, poslanik a,s, je obećao svim onima koji poste u hadisu; Zaista oni koji poste, onda kada se mrse (prekidaju post) ima dova koja se ne odbija. Imam Hakim i Taberani.  Post je izvanredno vrijeme za nas, zato nemoj da taj dio vremena prokockamo, kako nam se nebi kojim slučajem iman smanjio ili da se udaljimo od Gospodara.

Dok postimo i tražimo od Allaha dž,š ono što želimo, ne čini ništa od onoga što može da utječa na nas i na naš cilj. Možda mnogi od nas poste ali ne izbjegavaju neka manja djela koja bi možda mogla utjecat na nas ili posljedice koje se mogu desiti.

Kako se ramazan približava, navlažimo svoj jezik sa salavatima i zikrom. Nek nam se oči ohlade sa ajetima i Kur'anom, kojeg možda nismo učili redovno tokom prošle godine. Po noći, pokušaj da obavljaš teravih namaz. Obaveži se (stavi sebi u obavezu) da činiš dobra djela, te se fokusiraj kako da se približiš svome Gospodaru tim djelima. To je zbog toga što, kad naši stomaci postanu prazni i dok naša tjela odmaraju od probavljanja hrane, naša srca i naš razum mogu se koncentrisat puno bolje onda kad obavljaju dobra djela. U namazu smo fukusirani mnogo bolje, čak i onda kada činimo zikr, naša srcu su u stanju da osjete i prihvate riječe dok učimo zikr.

Trudimo se da pronađemo i postignemo nagradu noći kadr, te Allahov oprost, oprost ne počinje samo u deset zadnjih noći već od samog početka. Ono što mi tražimo od Allaha dž,š, je blagodat i nimet dženneta što je mnogo više i izvan onoga što nam ovaj svijet nudi. Ono što mi od Njega tražimo je, oprost za sve naša grijehe i konstantne greške.

U svakom slučaju ne bi smjeli praviti računicu i čekati samo na zadnjih deset noći ili čak samo 27 noć. On uzvišeni želi od nas da od Njega tražimo oprost tokom cijelog ramazana i da činimo dove. Sjeti se šta Uzvišeni kaže u suri Ali Imran 133-134: I nastojte zaslužiti oprost Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje, za one koji, i kad su u obilju i kad su u oskudici, udjeljuju, koji srdžbu savlađuju i ljudima praštaju a Allah voli one koji dobra djela čine.

Prije ulaska u ramazan, pokušaj da oprostiš drugima! Nadajući se kad to uradimo, da će i nama Allah dž,š, oprostiti! Iskoristi ovu priliku da upališ žar ili fitilj sa svojom famelijom koja je možda bila ugašena tokom godine. Ojačajmo rodbinske, komšijske te prijateljske veze, jer kad mi to uradimo onda se možemo nadati da i Allah dž,š, popravi našu vezu s Njim Uzvišenim.

Ramazan nije mjesec ljenosti i fizičke neaktivnosti, umjesto toga to je mjesec marljivosti i rada. Ako radimo svakodnevno za luksuz ovosvjetskog prolaznog života, onda šta nas sprečava da damo sve od sebe za budući vječni svijet?! Allah dž,š, nam daje mnogo prilika da zadobijemo bonus poena i mnogostruke nagrade, te privilegije u mjesecu ramazana.


Zato pokušajmo da iskoristimo vrijeme u ramazanu, molimo Allaha dž,š, da ne budemo od onih za koje poslanik a,s, kaže da su gubitnici i propalice! Čovjek će biti gubitnik ako mu ne bude oprošteno u ramazanu. Imam Tirmizi.

Imamsedin / 03-Juni-2016 / 27-Sha’ban 1437

No comments:

Post a Comment

Šta je ibadet i kome se klanjamo?

  Šta je ibadet i kome se klanjamo?   Veliku svrhu za koju smo stvoreni razjasnio nam je naš Gospodar, Svemogući, u Kur'anu u suri Z...