Sep 20, 2018

Potreba za hidžretskim kalendarom

Potreba za hidžretskim kalendarom 

Identitet ummeta je u hidžretskom kalendaru: Sve ibadetise jednako vežu za ovaj kalendar (hidžretski) tako recimo Hadž ima svoje mjesece po hidžretskom kalendaru, post mjeseca ramazana počinje sa mlađakom, i hadž počinje sa viđanjem mlađaka i prvog zul hidžeta, zekat da bi se odvojo ili udjelio mora da prođe jedna hidžretska godina, iddet razvedene ili one žene kojoj je muž preselio se računa hidžretskim kalendarom. Rekao je imam Er-Razi r,h,: Znaj da su svi arapi od davnina znali da se računa po mjesečevoj godini a ne sunčevoj, i taj propis su nasljedili od Ibrahima i Ismaila a,s

Obilježavanje posebnih prilika poput; dana arefata, ašure, isra'a i mi'radža, promjenakible, dan pobjede na bedru i mnogih drugih važnih datuma i događaja. 

Hidžretski takvim (kalendar): Mjesečev takvim (ili računanje vremena) je Gospodarski takvim, Gospodara nebesa i zemlje, star je onoliko koliko je staro i čovječanstvo, niko od naučnika nije upleo svoje prste, niti imaju moć da mjenjaju njegova imena ili dodaju i oduzimaju dane (kao što je slučaj sa gregorijanskim kalendarom)  sve je to već određeno od strane Gospodara, to je lijepo pojašnjeno i u Allahovoj Knjizi Kur'an i Kerimu u suri Tevbe u 36 ajetu: Broj mjeseci u Allaha je dvanaest, prema Allahovoj Knjizi, od dana kada je nebesa i Zemlju stvorio, a četiri su sveta; to je prava vjera. U njima ne griješite! A borite se protiv svih mnogobožaca, kao što se oni svi bore protiv vas; i znajte da je Allah na strani onih koji se Allaha boje i grijeha klone.

Specifičnosti hidžretskog takvima (kalendara): Naša vjera dini islam i vjerski propisi su blisko vezani za hidžretski kalendar (takvim), hadž, post, zekat, razvod svi su vezani za hidžretske mjesece. Zekat se daje (izdvaja) na imovinu kada napuni svoj nisab i kada pregodini tj; jednu hidžretsku godinu. Ako bi se oslonuli na gregorijanski kalendar ili računanje po gregorijanskom kaledarau, to bi značilo da ćemo uskratiti pravo primatelja zekata. Zato što svake 32 gregorijanske godine su jednake 33 godine hidžretskom takvimu. 

Ako bi se oslonuli na davanje zekata i njegovog računanja po gregorijanskom kalendara koji ima 11 dana više nego hidžretski kalendar to bi uskratilo jednu hidžretsku godinu davanja zekata svakih 32 godine gregorijanskog kalendara. Dakle dali bi manje zekata za jednu čitavu godinu, a nama je propisano da dajemo zakat svake godine!

Danas je potisnut hidžretski kalendar iz naših života, ne u cjelini ali u velikom broju. 


No comments:

Post a Comment

Khutbah: Solidarity Among Humankind

via IFTTT